Kempense glastuinbouwers bestuderen Nederlandse geothermiecentrale

Tuinbouwbedrijven verwarmen met duurzame aardwarmte. Dat is het doel van de geothermiecentrale in IJsselmuiden. Een Kempense delegatie ging poolshoogte nemen.

Trefwoorden: #Economie, #geothermie, #glastuinbouw, #IJsselmuiden, #Landbouw, #Ludwig Caluwe

Lees verder

Nieuws

( Foto: Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - In de Nederlandse gemeente IJsselmuiden voorziet een diepe geothermiecentrale vijf glastuinbouwbedrijven van aardwarmte. De warmte wordt opgehaald van op een diepte van ongeveer 1.900 meter.

Ook in Vlaanderen zijn geothermische centrales en warmtenetten vandaag brandend actueel. Vito heeft momenteel een project naar diepe geothermie lopen op zijn Balmatt-site in Mol en stelde onlangs nog dat zijn proefboringen de belofte in zich droegen van de 'vierde grootste geothermiecentrale van Europa'.

Ook Janssen Pharmaceutica in Beerse liet al weten diepe geothermie en een warmtenetwerk van de vierde generatie te bestuderen.

Antwerps gedeputeerde voor Economie en Landbouw Ludwig Caluwé zakte daarom met onder meer een delegatie van de glastuinbouwgemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel af naar de geothermische site in Ijsselmuiden. Hun doel: bestuderen hoe tuinbouwers gebaat zijn bij een warmtenet op basis van een geothermische centrale.

Een van de conclusies is alvast dat het niet louter om een technisch project gaat. Er zijn nog andere kritische succesfactoren, zoals de risico’s bij de realisatie, de complexe financiering en de huidige aardgasprijzen.

En ook: al even belangrijk blijken een langetermijnvisie over duurzame energie, het doorzettingsvermogen van de tuinders en de inzet van de verantwoordelijke projectleider.

“Voor de provincie Antwerpen is de glastuinbouw van groot economisch belang, maar ook duurzaamheid en verduurzaming staan hoog op onze agenda”, aldus Caluwé.