Gaan we de weg op van het uitgerangeerde boerenpaard?

Automatisering, robotica, artificiële intelligentie… Zijn de dagen van de werkende mens geteld? Echt niet, stelt CEO Marc Lambotte van Agoria in deze column. "Dat is een brug te ver..."

Trefwoorden: #agoria, #artificiele intelligente, #automatisering, #blog, #column, #lambotte, #robot

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Drastische hervormingen zullen onvermijdelijk zijn, ook op de arbeidsmarkt. Maar betekent dit echt dat de dagen van de werkende mens geteld zijn? Dat we met zijn allen de weg opgaan van het boerenpaard: uitgerangeerd, niet door auto en tractor, maar door robots? Echt niet!

Toevallig kwam ik op internet onlangs een filmpje (zie video onderaan) tegen waarin de Britse blogger en YouTuber CGP Grey een nogal grimmig beeld schetst van hoe de technologische vooruitgang in de komende jaren het werk van steeds grotere aantallen mensen zal overnemen: niet alleen fysieke beroepen, maar ook de ‘intellectuele’ jobs van o.a. kantoorbedienden en vrije beroepen zullen volgens Grey in toenemende mate op de schop gaan.

De motor achter die omwenteling: artificiële intelligentie en zelflerende robots: “You may think even the world’s smartest automation engineer could never make a bot to do your job and you may be right thinking so. But the cutting edge of programming isn’t super smart programmers writing bots, it’s super smart programmers writing bots that teach themselves how to do things the programmer could never teach them to do.”

De visie van Grey, wiens filmpje al door meer dan 6 miljoen mensen werd bekeken, is niet uit de lucht gegrepen. Ook officiële bronnen voorspellen dat drastische veranderingen op til zijn.

Zo is er ’The Future of Jobs’, het fameuze rapport van het World Economic Forum (WEF) waarin wordt voorspeld dat de vierde Industriële Revolutie op korte termijn (tegen 2020!) maar liefst 7,1 miljoen banen zal opslokken in de 15 meest geïndustrialiseerde economieën ter wereld, terwijl er in dezelfde periode en regio’s slechts 2 miljoen nieuwe banen zullen bijkomen.

Staat ons dan werkelijk alleen maar kommer en kwel te wachten? Wordt onze arbeidsmarkt een nachtmerrie? Ik heb geen glazen bol, maar voorlopig vind ik die gedachte toch meer dan een brug te ver.

Akkoord, de komst van nieuwe machines en technologieën heeft ook in het verleden al meermaals jobs vernietigd. Maar tegelijk is dit ook altijd een katalysator geweest voor het ontstaan van weer nieuwe toepassingen en sectoren, nieuwe kansen, nieuwe jobs. Droomjobs zelfs, want het goede nieuws is dat die nieuwe banen doorgaans van hogere kwaliteit (en beter gevaloriseerd) zijn dan de verdwenen jobs. Dat zal ook nu niet anders zijn.

Hebt u wel eens gehoord van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee? In hun warm aanbevolen bestseller ‘The Second Machine Age’ argumenteren deze twee onderzoekers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) waarom en hoe robots in de arbeidsmarkt perfect complementair kunnen zijn met de mens: geen tegenstanders in een wedloop, maar bondgenoten waarmee kan worden samengewerkt om maximaal onze capaciteiten te ontplooien en efficiënter problemen op te lossen. Precies zoals bijvoorbeeld autobouwer Audi dat perfect begrepen heeft en vandaag reeds volop met co-robots experimenteert.

Brynjolfsson en McAfee hebben het zeker bij het rechte eind als ze oproepen om onverwijld aan te vatten met een grondige hervorming van de opleidings- en arbeidsmarkt. Zij pleiten onder meer voor een veel gerichtere focus op de versterking van vaardigheden waarin mensen nog altijd superieur zijn aan machines: creativiteit, empathie, oplossingsgericht denken,… Daarnaast vragen ze o.a. radicale steun voor elke vorm van ondernemerschap, als dé motor voor nieuwe ideeën, economische groei en… jobs.

Specifiek toegepast op de Belgische situatie zou ik minstens nog enkele andere prioriteiten aan dat lijstje willen toevoegen, zoals: Hoe kunnen we het onderwijs nauwer laten aansluiten op de noden van onze industriële bedrijven? Welke maatregelen moeten we nemen om de arbeidsflexibiliteit te verhogen en onze bedrijven de nodige slagkracht te geven in bijvoorbeeld de oprukkende 24u-economie? Is ons model van sociaal overleg niet stilaan aan een opfrisbeurt toe en zo ja, welke richting moeten we dan uit?

Met Agoria staan we klaar om in elk van deze discussies een met voorstellen onderbouwd standpunt in te nemen dat optimaal de belangen dient van onze technologiebedrijven en de tewerkstelling die ze creëren.


(Marc Lambotte) foto: Agoria)

Wilt u als industriële CEO hierover een bilaterale dialoog met mij aangaan? Stuur een e-mail naar marc.lambotte@agoria.be