Nederlands uitzendbureau start als eerste met uitzenden van robots

HOBIJ in Veghel start als eerste uitzendbureau in Nederland met uitzenden van robots mét operator. Met een opzegtermijn van een maand. Zijn robots de nieuwste lichting uitzendkrachten?

Trefwoorden: #Berco Car Carpets, #cobot, #hobij, #robot, #Smart Robotics, #uitzendbureau, #uitzendkracht

Lees verder

HR

( Foto: HOBIJ )

ENGINEERINGNET -- Het viel te verwachten dat het ooit zou gebeuren, maar nu is het zover: robots kunnen voortaan ingehuurd worden als uitzendkracht. Bedrijven kunnen ze voor korte of langere tijd inhuren, met een maand opzegtermijn.

Dat het sneller dan verwacht gebeurt, heeft veel te maken met de allerlaatste nieuwigheid in roboticaland: de ontwikkeling van de zogenaamde 'cobots' of collaboratieve robots. Dat zijn robots die veilig met mensen samenwerken, bijvoorbeeld door hen een onderdeel aan te reiken. In dat kader lijkt de stap naar het inhuren van een combinatie van mens en robot plots een heel stuk minder drastisch.

Zover is het momenteel nog niet, maar het uitzendbureau HOBIJ in Veghel neemt nu al een voorschot op de toekomst: het heeft intussen al vijf eigen industrierobots aan het werk, allemaal in een productie- of logistieke omgeving.

Opmerkelijk is dat een uitzendbureau het initiatief neemt, en niet - zoals je toch verwacht - een technische leverancier of verhuurfirma.

“Wij leveren onze klanten flexibiliteit met mensen en sinds kort dus ook met robots”, aldus CEO Han van Horen. " Voor specifieke werkzaamheden is een robot de gedroomde ‘medewerker’: 24 uur per dag werken en bij zwaar werk geen last van hun rug. Het optimum ontstaat daar waar mens en robot goed samenwerken.” Bij de cobot dus.

Of een robot goedkoper is dan een medewerker? CEO van Horen: "Dat hangt van veel factoren af. Het tarief is vergelijkbaar. Alles draait om een slimme inzet op de juiste posities. Een robot, die drie ploegendiensten achter elkaar draait, vervangt in één keer drie mensen. Dan realiseer je pas echt stevige besparingen.”

Het uitzendbureau doet technisch een beroep op Smart Robotics, een start-up in Eindhoven. Die programmeert de robots, HOBIJ levert getrainde operators, plus service en onderhoud. De operator die de robot vergezelt, is ook getraind op het direct verhelpen van een eventuele storing. Beide bedrijven hebben in Eindhoven samen een' experience center', waar de robots worden gepresenteerd aan klanten en geïnteresseerden.

Blijft er op deze manier nog wel werk over voor mensen? “Voor Europa zie ik robotisering als een positieve ontwikkeling”, aldus van Horen. “Werk dat anders zou verdwijnen naar lagelonenlanden. Natuurlijk laten robots ook banen verdwijnen, maar dan hebben we het vooral over het saaie en fysiek zware werk."

"Kijk bijvoorbeeld naar de metaalindustrie, waar een nijpend tekort aan vakmensen is. De metaaltechnici zijn vaak maar 60 tot 70 procent van hun tijd met hun vak bezig. De rest is nodig voor randzaken, zoals het beladen van machines. Juist op die plekken biedt robotisering uitkomst. Goed voor de efficiency, de omzet van het bedrijf én de rug van de medewerker.”

Berry van der Velden, directeur van Berco Car Carpets BV is alvast enthousiast: “Wij producer automatten voor de automobielindustrie. Wegens een toenemende vraag waren wij naarstig op zoek naar mogelijkheden om de productiviteit op te schroeven. Door de inzet van robots van HOBIJ wordt niet alleen goed ingespeeld op deze vraag, maar kunnen wij bovendien kostenefficiënt blijven werken én het werk in Nederland houden.”