FWO investeert om 25 gerenommeerde onderzoekers terug te halen

Het FWO investeert 47,5 miljoen euro om 25 buitenlandse excellente onderzoekers naar Vlaanderen te halen. Sommigen, om terug ‘thuis’ te komen, anderen om te genieten van de goede omkadering.

Trefwoorden: #Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, #FWO, #Odysseusprogramma, #onderzoek, #onderzoeker, #research

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag zijn de namen van 25 onderzoekers bekend gemaakt die de komende 5 jaar kunnen rekenen op een Odysseus-toelage, in totaal goed voor 47,5 miljoen euro. br>
Onderzoekers van wereldniveau laten zich niet leiden door landsgrenzen, wel door hun honger naar kennis en door goede onderzoeksomstandigheden. Het Odysseusprogramma van het FWO speelt hier op in en haalt om de vijf jaar gerenommeerde wetenschappers (terug) naar Vlaanderen.

Ze kunnen daarbij rekenen op een aanstelling aan een Vlaamse universiteit en voldoende projectfinanciering om een eigen onderzoeksgroep uit te bouwen. Deze symbiose vormt voor hen de ideale startpositie om hun kwaliteitsvol onderzoek van internationaal niveau verder te perfectioneren.

Het FWO heeft vde namen bekend gemaakt van de 25 onderzoekers die zich vanaf oktober 2016 in Vlaanderen zullen vestigen om hier hun onderzoek uit te voeren.

Het gaat om twee soorten profielen. Enerzijds zijn er de toponderzoekers, die internationaal erkend worden als toonaangevend en die al een aanstelling aan een buitenlandse universiteit hebben.

Anderzijds zijn er de toponderzoekers-in-spe, met minimaal 3 jaar buitenlandse postdoctorale ervaring, onderzoeksresultaten en –publicaties op de teller, die volgens vakgenoten een belofte tot toponderzoeker in zich dragen.

Er komen 25 mensen van 7 verschillenden nationaliteiten naar Vlaanderen. Hiervan zijn er 15 Belgen, die het buitenland terug inruilen voor een onderzoekerscarrière in Vlaanderen.

Het Odysseusprogramma is aan zijn derde editie toe. Bij vorige edities is al gebleken dat het programma niet alleen bijdraagt tot de expertise van (opnieuw) verwelkomde wetenschappers, maar ook tot het imago van Vlaanderen als vruchtbare en kwalitatieve onderzoeksomgeving.

Bovendien brengt elke Odysseus-onderzoekersgroep ook directe en indirecte tewerkstelling met zich mee. Voor deze ronde kunnen in totaal 134 extra onderzoekers aan de slag.