Hightech starter Magics Instruments ontwikkelt stralingsbestendige chips

Techstarter en spin-off van KU Leuven en het SCK-CEN ontwikkelt chips zijn bestand tegen radioactieve stralingen van meer dan 1 Mega Gray. "Ze gaan duizend keer langer mee".

Trefwoorden: #innotek, #kerncentrale, #Magics Instruments, #nucleair, #onderzoek, #research, #SCK-CEN, #startup, #technologiehuis

Lees verder

research

( Foto: Innotek, Ying Cao en Jens Verbeeck van Magics Instruments )

ENGINEERINGNET.BE - “Met onze chips kunnen robots en inspectietools in kerncentrales ingezet worden om handelingen uit te voeren die voor mensen levensgevaarlijk zijn. Zo overwegen de Japanners om met onze technologie inspectierobots te wapenen tegen de enorm hoge straling in het door een kernramp getroffen Fukushima”, aldus oprichter Jens Verbeeck.

“Daarnaast worden niet alleen in Duitsland, maar ook onder meer in Frankrijk en Groot-Brittannië steeds vaker oude centrales gesloten en moeten nucleaire installaties ontmanteld worden. Ook werken we al mee aan de bouw van de kernfusiereactor Iter in het Zuid-Franse Cadarache.”

De perspectieven voor het in oktober van vorig jaar opgerichte spin-offbedrijf van de KU Leuven en het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN zijn dus uitstekend. Aan de basis van de technologie liggen zeven jaar onderzoek aan beide instellingen.

Magics Instrumenten ontwikkelt chips die bestand zijn tegen radioactieve stralingen van meer dan 1 Mega Gray. Ze garanderen in stralingsomgevingen een hoge betrouwbaarheid en zouden in deze extreme omstandigheden tot duizend keer langer functioneren dan de huidige elektronica.

“In het verleden werkten we vooral samen met buitenlandse partners. Op termijn willen we nu ook meer Belgische partners aantrekken. Op het grondgebied van Mol, Dessel en Geel bevindt zich een nucleaire innovatiezone met tal van bedrijven, waarvoor onze technologie zeer interessant kan zijn", stelt Verbeeck. Dat was meteen de voornaamste reden waarom de startup voor een kantoor in het Technologiehuis van Innotek in deze regio koos.

De twee oprichters, het SCK-CEN, KU Leuven en het Gemma Frisius Fonds investeerden samen 350.000 euro in het bedrijf, dat vandaag twee medewerkers telt.

Tegen 2020 wil Magics Instruments naar eigen zeggen doorgroeien tot een tiental medewerkers.