• 05/04/2016

Masterclass Warmtevalorisatie op Maintenance - Pumps & Valves 2016 - invitatie

De goedkoopste energie is nog altijd deze die u niet verbruikt. Helaas gaan er in de Belgische industrie nog altijd grote hoeveelheden warmte verloren.

Trefwoorden: #easyfairs, #Maintenance, #Pumps&Valves, #warmtevalorisatie

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Zelfs al beseffen bedrijven dat ze aan deze problematiek aandacht zouden moeten besteden, toch staat het vermijden van overtollig verbruik en de valorisatie van restwarmte nog altijd niet erg hoog op het prioriteitenlijstje.

Jammer, want precies daar zit het grootste besparingspotentieel. In de Masterclass Warmtevalorisatie maakt i-Cleantech Vlaanderen u wegwijs in de mogelijkheden.

Bedrijven met investeringscapaciteit gebruiken hun middelen meestal voor de ontwikkeling van nieuwe producten en/of de vervanging of uitbreiding van hun productieapparaat. “Begrijpelijk, gezien de economische situatie van de laatste jaren”, zegt Bart Vercoutere, Algemeen Directeur van i-Cleantech Vlaanderen.

“Maar u mag het potentieel van investeren in energie-efficiëntie niet over het hoofd zien. Er valt op dat vlak enorm veel te verdienen, vaak zelfs op heel korte termijn. Dus hoeft u uw innovatie- en uitbreidingsplannen niet per se in de koelkast te stoppen: met de opbrengst van het ene kunt u het andere financieren.

Bovendien werkt u aan een groen imago, wat eveneens rendeert. En wanneer u energie-efficiënte maatregelen met een bepaalde terugverdientijd doorvoert, toont u dat u zeker nog gedurende deze periode in België zult blijven, wat uw personeel en shareholders kan motiveren. Kortom: het is een win-winaanpak voor vele partijen!”

Kleine ingrepen, grote resultaten
Helaas blijft deze boodschap momenteel in dovemansoren hangen. Bart Vercoutere: “Natuurlijk kijken de meeste bedrijven intussen naar manieren om hun energieverbruik te reduceren. Het licht uitdoen als niemand aanwezig is, is al een eerste goede stap. Maar met het vervangen van de lampen door leds, gaat u natuurlijk een stuk verder.

Met een grondige audit van het verbruik kan het besparingspotentieel inzichtelijker worden gemaakt. Want geloof me: er wordt nog al te kwistig met energie omgesprongen. Vaak kan er op onverwachte plaatsen veel worden bespaard. Stem bijvoorbeeld de druk van uw persluchtnetwerk af op de noden van de aangedreven apparatuur.

Check geregeld of er geen perslekken zijn. Kijk na of uw pompen niet overgedimensioneerd zijn. Vervang uw verlichting door led en plaats aanwezigheidssensoren. Zorg dat machines die gedurende een bepaalde tijd niet worden gebruikt, zichzelf automatisch uitschakelen. Isoleer uw werkplaats en investeer in zelfsluitende poorten. Het zijn maar enkele van de vele voorbeelden om uw energiefactuur aanzienlijk te reduceren!”

Valoriseer restwarmte
Een ander belangrijk aandachtspunt is de valorisatie van warmte. Bart Vercoutere: “Alleen al in de Haven van Antwerpen gaat elke dag 1000 MW warmte verloren. Dat is het equivalent van de elektriciteitsproductie van een kerncentrale! Maar ook kleinere bedrijven onderschatten het potentieel. Er zijn tal van mogelijkheden om warmte te valoriseren. Denk aan het hergebruik van de warmte van koelgroepen, persluchtstoom, koel- en verwarmcycli, …”

Om deze warmte te kunnen aanwenden, moet ze wel eerst worden ‘geoogst’. En dit kan via een oeroude techniek: de warmtewisselaar. Bart Vercoutere: “Tijdens de Masterclass Warmtevalorisatie zullen we dieper ingaan op de beschikbare types en hun mogelijkheden. Hoewel deze techniek al heel oud is, hebben recente innovaties toch tot compactere en goedkopere vormen van warmtewisselaars geleid.

We zullen eveneens over het onderhoud van deze systemen spreken. Dit domein wordt vandaag immers nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Nochtans levert een preventieve maintenance een veel groter rendement van de warmtewisselaars op. Daarnaast willen we een blik op de (nabije) toekomst werpen. Want nogal wat startups lanceren nieuwe technologieën om warmte te valoriseren. Zo is er thermo-elektriciteit waarbij bimetalen warmte rechtstreeks in stroom omzetten, ook in industriële toepassingen.

Een andere, veelbelovende technologie is ‘Organic Ranking Cycle’ waarbij door middel van organische molecules water op 70 à 80°C wordt verdampt en stoom wordt geproduceerd. Ten slotte zijn er de ‘phase change materials’ (zoals parafine) die toelaten om warmte of koude op te slaan en te transporteren.”

Kijk hoe anderen het doen
Volgens Bart Vercoutere moeten bedrijven creatiever worden in hun streven naar meer energie-efficiëntie. “Durf buiten de lijntjes te denken en ideeën uit andere sectoren naar uw activiteit te vertalen. Leer van andere bedrijven en kijk uit naar samenwerkingsverbanden.

In dit kader hebben we onlangs het eerste VLEEN-netwerk gelanceerd. Dit Vlaams Lerende Energie-Efficiëntie Netwerk verenigt negen bedrijven uit totaal verschillende sectoren en heeft tot doel samen op zoek te gaan naar manieren om energie te besparen.

Het concept is in Duitsland ontstaan, waar intussen meer dan 260 bedrijven in vijftig verschillende netwerken 3118 acties hebben gelanceerd waarmee ze jaarlijks 2 tot 3% energie besparen, of meer dan vier miljoen euro per jaar!

Wilt u meer te weten komen? Neem dan deel aan de Masterclass Warmtevalorisatie. U krijgt er zeker enkele inspirerende ideeën mee. De kans is heel groot dat u er ook partners vindt om mee samen te werken of technologieën die een antwoord op uw uitdagingen bieden!”


Programma
08:00 – 09:00     Ontvangst & ontbijt

09:00 – 10:15     Masterclass deel 1

  • Warmte wisselen in vier golven
    Michel De Paepe, Prof. - Ugent
  • Buiswarmtewisselaars in de industrie: van praktijk tot businesscase 
    Stijn Descamps, Sales Engineer - Timmerman – EHS
  • Heat recovery solution for processed fumes in small and middle industries
    Luc Prieels, CEO - Acte

10:15 – 10:45     Koffiebreak

10:45 – 12:00     Masterclass deel 2

  • Nieuwe materialen voor warmtewisselaars in kunststof
    Robert Sakko, Director Technology - Heatmatrix
  • Chemische warmtepomp
    Wouter Ducheyne, ingenieur - Caloritum
  • Van (afval)warmte naar stroom: ORC
    Guy De Graeve, Business Development Manager - E-Rational
  •  Micro-warmtenet en koppeling warmte & stroom tussen KMO's
    Dirk Boeckx, Preventieadviseur/HR - Beneens

12:00 – 13:30     Lunch

Inschrijven: Klik hier



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.