ABB verwerft kabelcontract voor Belgische offshore windpark Rentel

Contract voor verbindingskabel naar land voor vierde Belgische offshore windpark is toegewezen aan ABB. Deze laatste zal zijn nieuwe kabellegschip inschakelen.

Trefwoorden: #Mermaid, #offshore, #otary, #rentel, #Seastar, #siemens, #STX France, #windpark, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Rentel )

ENGINEERINGNET.BE - Het contract voor het leggen van de exportkabel van het geplande Belgische offshore windpark Rentel is na een Europese aanbestedingsprocedure toegewezen aan het Zweedse ABB. De 40 km lange kabel verbindt het transformatorplatform in zee met het hoogspanningsnet aan land.

ABB laat weten zijn gloednieuwe kabellegschip te zullen inschakelen en mag de kabel zowel ontwerpen en produceren als installeren.

Intussen is ook bekend wie de transformator mag bouwen: deze bestelling werd gegund aan de maritieme constructeur STX France in Saint Nazaire. De afdeling Energies Marines van deze scheepbouwer heeft een speciaal concept voor offshore transformatorplatformen ontwikkeld - 'stressed skin' - waarmee ze het totale gewicht van de constructie met 15% kunnen drukken.

"Ook de contracten voor de levering en installatie van de 42 windturbines en de funderingen worden binnenkort gefinaliseerd", laat Rentel NV weten. Dat Siemens de turbines mag leveren, werd vroeger al bekend gemaakt. Wat de contractwaarde is voor het leggen van de kabel werd niet meegedeeld.

Het toekomstige offshore windpark Rentel zal een geïnstalleerd vermogen hebben van 309MW. De verwachtte jaarproductie van meer dan 1GWh komt overeen met het jaarverbruik van zowat 288.000 gezinnen.

Het investeringsbedrag wordt geschat op 1.250 miljoen euro. Rentel wil de financiering rond hebben tegen deze zomer om dan onmiddellijk te starten met de bouwwerkzaamheden. De bedoeling is het nieuwe windpark elektriciteit te laten produceren vanaf midden 2018.


ACHTERGROND
Rentel NV maakt deel uit van het samenwerkingsverband 'Otary' dat diverse Belgische specialisten in hernieuwbare energie verenigt. Otary heeft daarnaast ook een concessie voor de bouw van het toekomstige windpark Seastar en maakt ook deel uit van het consortium dat op termijn nog een ander windpark wil ontwikkelen: Mermaid.