Eerder deze week vertrokken zelfrijdende trucks van Westerlo naar Nederland

Mobiliteitsminister Galant gaf vorige dinsdag het startsein voor het vertrek van de EcoTwin truck-platoon naar de European Truck Platooning Challenge.

Trefwoorden: #truck, #truck platooning, #wifi-P, #zelfrijdende vrachtwagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: DAF Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - Gisteren werd dan de EcoTwin-combinatie van DAF, TNO, NXP en Ricardo rond het middaguur op de Maasvlakte bij Rotterdam opgewacht door de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Schultz van Haegen.

De European Truck Platooning Challenge is een initiatief van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Doel is om op Europees niveau toestemming te krijgen om op grote schaal vrachtwagencombinaties (‘platoons’) te kunnen testen, die draadloos aan elkaar verbonden zijn.

Daardoor kunnen zij bijzonder dicht achter elkaar rijden, met voordelen op het gebied van brandstofbesparing, CO2-emissies, verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer.

Bij 'Truck Platooning' rijden trucks op korte afstand van elkaar door gebruik te maken van technologie voor het geautomatiseerd rijden. Het tweede voertuig volgt het voorliggende automatisch, gebruikmakend van Wifi, radar en camera’s.

Uniek aan de EcoTwin-combinatie is de door NXP ontwikkelde Wifi-P-verbinding. Daarmee reageert de tweede truck tot 25 keer sneller dan een mens en vertraagt een volgende truck al vóórdat onze ogen waarnemen dat de voorligger remt.

Ook maakt Wifi-P het mogelijk dat chauffeurs aan boord van de trucks met elkaar praten en wordt op een groot scherm in de tweede truck geprojecteerd wat de chauffeur in de eerste truck voor zich ziet.

Ron Borsboom, lid van de Board of Management van DAF Trucks: “Uiteraard is er nog veel doorontwikkeling nodig voordat truck platooning als nieuwe technologie op het wegennet geïntroduceerd kan worden. Dat zal zeker niet vóór 2020 zijn; met name op het gebied van wetgeving, aansprakelijkheid en acceptatie moet er nog veel geregeld worden.”

Christophe Leurident, adviseur van minister Galant: “België zal er in de toekomst alles aan doen om tests met truck-platooning nog meer mogelijk te maken op de openbare weg om zo meer ervaring op te doen.”

“De Europese politiek is nu aan zet om dat mogelijk te maken en samen met de Nederlandse minister Schultz van Haegen willen wij ons hier sterk voor maken.”


Op de foto (vlnr)
Christophe Leurident (adviseur van de Belgische mobiliteitsminister Galant), Ron Borsboom (directeur ProductOntwikkeling DAF), Maurice Geraets (Director New Business NXP), Leo Kusters (Directeur Leefomgeving TNO) en Gert Liefting (Directeur Ricardo Nederland).