Belgisch olie-experiment aan boord van Chinese ruimtesatelliet

QinetiQ Space uit Kruibeke ontwikkelde het Soret Coefficients in Crude Oil (SCCO) experiment voor het Europese Ruimtevaart-agentschap ESA.

Trefwoorden: #ESA, #olie-experiment, #QinetiQ Space, #ruimtesatelliet, #Soret-effect, #Soret Coefficients in Crude Oil

Lees verder

research

( Foto: © ESA )

ENGINEERINGNET.BE - Het SCCO-experiment zal het Soret-effect bestuderen, een fenomeen dat ervoor zorgt dat gemengde vloeistoffen onder invloed van temperatuur terug worden gescheiden.

Op 6 april werd het experiment naar de ruimte gelanceerd aan boord van een Chinese satelliet. Het zal twee weken in een baan rond de aarde draaien aan boord van de SJ-10 Shi Jian satelliet om de eigenschappen van olie in een microzwaartekrachtomgeving te bestuderen.

De verzamelde gegevens moeten wetenschappers een beter zicht geven op de manier waarop olie zich in reservoirs gedraagt en kunnen de snelheid verhogen waarmee olie wordt opgepompt uit oliebronnen diep onder het aardoppervlak. Het experiment is vergelijkbaar met een glas water, gevuld met water en olie.

Op aarde zal de olie onder de invloed van de zwaartekracht op het water drijven. Het SCCO-experiment doet iets gelijkaardigs, maar verwijdert de zwaartekracht uit de vergelijking en onderzoekt in de plaats daarvan het effect van de temperatuur.

Alles verloopt volledig automatisch, maar mocht het nodig blijken, dan kan QinetQ Space vanuit het grondstation tussenkomen.


Over QinetiQ Space
Dit ruimtevaartbedrijf ontwerpt en bouwt kleine satellieten, satellietonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. De onderneming startte in 1969 in Kruibeke als Verhaert dat industriële producten ontwikkelde.

Sinds 1983 wordt aan ruimtevaartprojecten gewerkt en vandaag is ze de belangrijkste leverancier van kleine satellieten voor de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. Er 126 mensen in dienst, het behaalde een omzet van 20,9 miljoen euro (boekjaar 2014-2015) en werd in 2005 onderdeel van de Britse QinetiQ Group.