Efficiënte ’waste-to-value’ warmtewisselaar - vakbeurs

Op Pumps & Valves 2016: Blue Heat leverde onlangs aan Meat Protein Producers in Dendermonde een discontinu energierecuperatiesysteem. Besparing: 1 à 2 ton stoom per uur! Plus subsidies.

Trefwoorden: #Blue Heath, #Pompen, #Pumps & Valves, #warmtewisselaar

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Blue Heat )

ENGINEERINGNET.BE - De jongste jaren leggen we almaar meer de klemtoon op waste-to-value, waarbij afvalstromen worden gevaloriseerd. Dit levert de klant een belangrijk financieel voordeel op.

Maar in ons land staan bedrijven nog te weinig stil bij wat deze zogenaamde 'verloren' stromen hen nog kunnen opbrengen, stelt Bleu Heat, die exposant is op Pumps & Valves 2016.

Een rekenvoorbeeld uit de praktijk: recent heeft leverancier Blue Heat de warmte gerecupereerd bij Meat Protein Producers in Dendermonde, waar het een discontinue Blue Tower installeerde.

Meat Protein Producers verwerkt pluimafval van kippen tot hoogwaardige proteïne. Hierbij stoot het bedrijf verschillende bronnen van afvalstoom uit, vooral van de hydrolyser.

De Blue Tower-technologie verwerkt probleemloos pieken tot 2MW afvalstoom en reduceert deze tot afvalwater. Hiervoor wordt in een condensatietoren de bevuilde stoom beregend. De stoom implodeert op de waterdruppels, en draagt zo zijn warmte over. Met het energie die dit oplevert, kunnen we het stookwater opwarmen van 60 tot 95°C, waardoor het bedrijf per uur 1 à 2 ton stoom bespaart!

Bovendien kunnen de overblijvende oncondenseerbare gassen probleemloos verbrand worden in de stoomketel, er is geen schouw meer nodig. Als aardig extraatje geniet de klant nog van subsidies, omwille van de warmterecuperatie.

In stoom zit een gigantische hoeveelheid energie, namelijk 625kWh/ton stoom. Daardoor kan een 5m hoge Blue Tower bijna evenveel energie leveren dan 1 windturbine van 80 à 100 m hoogte of 3 voetbalvelden zonnepanelen. Qua CO2-reductie kan dit tellen!

De heel beperkte footprint en onderhoudskosten van dit robuuste geheel is een grote troef ten opzichte van de klassieke energierecuperatiesystemen. Deze berekening is gebaseerd op cijfers van de windturbines in Lennik, bij 2MW/turbine x 2000 vollasturen, en gebaseerd op zonnepanelen aan 250W PIEK/m², 800kWh/kW PIEK/jaar, en 6000m²/voetbalveld.

Om de energie efficiënt en zorgvuldig te kunnen overbrengen, levert Blue Heat verschillende soorten warmtewisselaars van het bedrijf API-Heat Transfer (Schmidt-Bretten).

Een robuuste en steeds meer gegeerde warmtewisselaar, is het zogenaamde freeflow type. Deze wisselaar is voorzien van speciale platen met heel weinig contactpunten. Hierdoor is de kans op verstoppingen gering, wat het onderhoud vergemakkelijkt en de bedrijfszekerheid en continuïteit verzekert.

Het golfpatroon van de F-serie bevat freeflow onderdelen die voorkomen dat stromingskanalen blokkeren door vaste stoffen of vezels . De vormgeving van de platen kan een robuuste werkingsmodus van de platenwarmtewisselaars garanderen. Daardoor wordt deze gebruikt in verschillende toepassingen met visceuze en/of vezelige vloeistoffen, vooral in de voedings- en drankenindustrie.

Bijvoorbeeld voor pasteurisatie van dranken en verpompbare producten. De capaciteit gaat tot 250m³/h en er is een grote keuze in de platen en pakkingmaterialen, aangepast aan elke toepassing.


Te zien op Pumps & Valves 2016 op stand H4070.

Meer informatie:
Blue Heat
Kievitlaan 6 - B-2820 Bonheiden
marc.steenhaut@blueheat.be - www.blueheat.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Leestip