• 14/04/2016

Hightech kabelsnijmachine met innovatieve dempings- en klemoplossingen

Bij de productie van elektrische en hybride voertuigen komt veiligheid op de eerste plaats. Dit geldt ook bij het snijden van de benodigde hoogspanningskabels.

Trefwoorden: #innovatieve dempingsoplossingen, #kabelsnijmachine, #klemoplossingen, #Ritmeyer

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer en FEINTECHNIK R. Rittmeyer )

ENGINEERINGNET - Moderne snijmachines voor kabels en bedrading werken vaak elektropneumatisch.

Het bedrijf Feintechnik R. Rittmeyer heeft deze techniek verder verfijnd en gekozen voor constructieonderdelen van ACE voor het beveiligen van personeel en machines.

Al een halve eeuw lang wordt bij de Rittmeyers in Münster op het gebied van precisietechniek gefreesd, gedraaid en geslepen. Lang geleden groeide het eenmansbedrijf uit tot een familiebedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van speciale seriemachines op het gebied van o.a. biomedische technologie en de automotive- en luchtvaartindustrie.

Typerend voor de werkzaamheden van het bedrijf uit het Münsterland is de nauwe relatie tussen engineering en precisietechnologie. Dit geldt ook voor de nauwe samenwerking met de afnemers. Ook voor ACE Stoßdämpfer uit Langenfeld, een van de toeleveranciers van het bedrijf, staat samenwerking hoog in het vaandel.

Gepaard met de kwaliteitseisen die de wereldwijd leidende aanbieder van industriestootdempers stelt, zijn er genoeg redenen voor een succesvolle samenwerking tussen de twee bedrijven.

“Als het gaat om het effectief vertragen van machines, kiezen we voor de stootdempers van ACE. Toen we aan onze BERI.CO.CUT – V3 een geleiderail wilden bevestigen, was het bedrijf uit Langenfeld onze eerste en enige partner, aangezien ACE ook op dit gebied producten levert”, aldus directeur Walter Rittmeyer.

Bescherming van machinekop met kleine stootdempers van ACE
De derde generatie van de succesvolle machine wordt ingezet bij het eenvoudig en nauwkeurig doorsnijden van de coating en bedrading hoogspanningskabels, die onder meer bij elektrische en hybride auto’s worden toegepast.

Bij het bewerken van de kabels beweegt de volledige kop van de machine. Net zoals bij eerdere machines gebruikt Rittmeyer voor de rembewegingen van de kop tegen de achterwand kleine stootdempers van ACE.

Deze zorgen voor een zachte aanslag en voorkomt zo kostbare schade aan de kop en de hele constructie, om maar te zwijgen van de financiële en imagoschade, die door machine-uitval bij de klanten van Rittmeyer zou ontstaan.

In goed overleg werd de testfase overgeslagen en begon ACE meteen met de implementatie. Na inachtneming van alle kerndata, zoals bijvoorbeeld de bewegende massa en de bijbehorende snelheid, besloten de specialisten van ACE om kleine stootdempers van het type MC75EUM-3 te gebruiken. Deze onderhoudsvrije hydraulische machineonderdelen zijn direct klaar om ingebouwd te worden, hebben een kleine inbouwmaat en korte retourkracht.

De stootdempers zijn gemaakt van gebruneerd of getenifeerd gehard staal, zijn gevuld met olie met een vlakke viscositeits-index en beschikken over een geïntegreerde vaste aanslag voor een hoge levensduur.

De stootdempers zijn ook zeer geschikt voor een langdurige belasting, zoals bij de kabelsnijmachines het geval is. De gekozen zelfstellende onderdelen van de kleine stootdempersserie kunnen per slag 9 Nm en per uur 28.200 Nm aan energie opnemen. De toelaatbare effectieve massa ligt tussen de 2,7 en 36,2 kilo en geldt bij een temperatuur van tussen de 0 °C en 66 °C.

Indien de moderne machineonderdelen in de buitenlucht worden ingezet, beschikt ACE bovendien over typen, die bestand zijn tegen zeewater of andere agressieve stoffen. In beide gevallen kunnen de dempers dankzij de vele toebehoren en aansluitingen eenvoudig in bestaande constructies worden ingebouwd.

Dit was in Münster vanwege de nieuwe constructie niet van belang, hoewel het geringe gewicht van 30 gram tijdens de planning een welkome bijkomstigheid was.

“Wij streven er altijd naar om onze constructies zo compact mogelijk op te bouwen. De totale lengte van 70 mm van de stootdempers is hierbij natuurlijk een echt pluspunt”, legt Walter Rittmeyer uit. Ook de retourtijd van 0,3 s was voor de kabelsnijmachine meer dan toereikend.

LOCKED klem met verschillende toepassingen
Naast de stootdempers maakt Rittmeyer ook gebruik van de zogenaamde LOCKED klemelementen van ACE. In dit geval zijn ze afkomstig uit de PN-serie, die geschikt zijn voor een pneumatische klemming.

Ze dienen enerzijds voor het voorkomen van schade door de gebruiker als gevolg van verkeerd gescheiden kabels, anderzijds om schade aan de constructie te voorkomen. Om te begrijpen hoe dit werkt, wordt hieronder de functie van het apparaat kort toegelicht.

De onderdelen van de BERI.CO.CUT-V3 bewegen zeer nauwkeurig over twee assen. De LOCKED elementen klemmen zowel in de normale pneumatische aandrijving als ook bij drukvermindering.

In de normale cyclus het zaak om een verschuiving van het snijproces te verhinderen. Want reeds kleine onnauwkeurigheden kunnen later grote schade berokkenen aan passagiers van elektrische auto’s of vliegtuigen. Hierdoor is een zeer precieze vergrendeling, ongeacht de lengte van het betreffende werktuig, van groot belang.

Hier zorgen de gebruikte klemelementen van het type PN-63-20-2-6B voor door het opbouwen van een grote axiale druk. Ook bij storingen is hun functie van groot belang. Want als de besturing of de luchtdruk uitvalt, kan zonder de klemming het hele apparaat naar achteren schuiven.

“In het ergste geval krijgen onze klanten met een oncontroleerbare beweging te maken, waarbij een kracht van 1 ton kracht vrij komt”, aldus de constructeur van Rittmeyer, Mikhail Korontsevich.

Dit betekent concreet dat bij een noodgeval de klemelementen de kleine stootdempers ondersteunen en beide onderdelen op deze manier erger voorkomen. De gebruikte LOCKED typen beschikken bij 4 bar over een klemkracht van 2.520 N, bij 6 bar van 3.600 N. Daarnaast beschikt ACE over modellen die zelfs tot 27.000 N aan klemkracht opbrengen. ACE adviseert bij de compacte P-serie een veiligheidsmarge van +10% in te calculeren, want de aangegeven klemkrachten gelden onder optimale omstandigheden.

Ook onder lastige omstandigheden mag er natuurlijk geen spreekwoordelijke kink in de kabel komen. Na navraag bevestigt Mikhail Korontsevich dan ook, dat dat nog niet aan de orde is geweest.


ACHTERGROND
Klemelementen veelzijdig inzetbaar
De klemelementen, beschikbaar in drie verschillende typen, hebben een veilige en betrouwbare statische klemfunctie, over en langs rails. Voor zowel de LOCKED-L, LOCKED-P als de LOCKED-R series geldt, dat ze in tegenstelling tot de veiligheidsstootdempers, direct aan de bewegende massa zijn aangebracht.

Ze kunnen deze op elk willekeurig punt op de afgelegde afstand tot stilstand brengen. Teruggebracht tot de kleinste gemeenschappelijke noemer, wordt de klemming door een vervorming van een schotelveer met membraan geactiveerd of opgeheven.

Dit systeem reageert door zijn pneumatische voorspanning binnen zeer korte tijd. Doordat het systeem permanent actief is, beschikt het over hoge klemkrachten, zelfs als de energie van het pneumatische aandrijfsysteem uitvalt.

Klanten profiteren ondanks lagere systeemkosten in vergelijking met hydraulische en elektronische oplossingen van zeer goede klem- en remkrachten, zowel bij axiale als radiale bewegingen.

Alle vertegenwoordigers van deze ACE familie bieden samen een zo hoog mogelijke bescherming van veel verschillende waardevolle constructies. In de standaarduitvoering hebben ze een levensduur van 1 miljoen cyclussen.

Bij hogere belasting staat ACE, net als bij de montage van elke toepassing, met raad en daad terzijde.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.