250% minder schade dankzij nieuwe Packo VPCP-productpomp - vakbeurs

Op Pumps & Valves 2016: de vanaf de grond nieuw ontworpen voor groenten- en aardappelverwerkende industrie. "Testen bewijzen 250% minder schade aan product"

Trefwoorden: #Packo, #pompen, #Pumps & Valves, #VPCP-productpomp

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Packo Pumps )

ENGINEERINGNET.BE - De groenten- en aardappelverwerkende industrie is grondig veranderd. Door rasveredeling bijvoorbeeld zijn de te verpompen aardappelen een stuk groter geworden.

Dat was dan ook de aanleiding voor Packo Pumps om het re-design vanaf nul aan te vatten. Het resultaat is de VPCP-pomp die de heersende norm herschrijft. Het uitgangspunt blijft een pomp volledig in roestvast staal, bestemd voor het verpompen van aardappelen en groenten zoals broccoli, bloemkool, spruiten...

Bij het re-designen bracht Packo Pumps eerst de noden en de trends van de industrie in kaart en zette die om in design requirements. De volledige geometrie van zowel de waaier als het pomphuis werd via CFD bestudeerd en geredesigned met het oog op een zo groot mogelijke vrije doorgang en minimale productbeschadiging in een zo breed mogelijk werkgebied.

Het resultaat van maanden CFD-studie en verschillende praktijktesten is een gamma van 4 VPCP-pomptypes met een beduidend groter pomphuis maar met dezelfde inbouwafmetingen als de VDKM-pompen (met uitzondering van type 150-400).

Schoep vervangt waaiers
De klassieke kanaalwaaier is vervangen door een waaier met één schoep, die speciaal door Packo werd ontwikkeld. Het design van de schoep laat een grote vrije doorgang en is ontworpen om productbeschadiging minimaal te houden.

Onderzoek wees namelijk uit dat door het weglaten van de kanaalgeometrie de productbeschadiging minimaal is over een veel breder werkgebied (debiet en toerental) waar een typische 1-kanaalswaaier alleen een lage productbeschadiging heeft in een smalle zone rond het optimale werkpunt (BEP = Best Efficiency Point).

250% minder schade
Om de productbeschadiging op een objectieve manier te kunnen beoordelen en vergelijken ontwikkelde Packo Pumps een testmethode die een dimensieloos beschadigingscijfer oplevert. Het beschadigingscijfer is zowel een kwantitatieve (% van de producten dat door de pomp beschadigd wordt) als kwalitatieve (hoe zwaar is de beschadiging?) weging van de beschadiging.

De nieuwe VPCP-pomp scoort een beschadigingscijfer van 9,5. Ter vergelijking: de bekende VDKM-pomp liet een beschadigingscijfer van 25,5 noteren. Ook de klassieke 1- en 2-kanaalwaaierpompen uit de markt scoorden een beschadigingscijfer tussen 14 en 25,5! Praktisch: omdat de VPCP dezelfde uitbouwmaten heeft als de VDKM is ze gemakkelijk uitwisselbaar.

Duurzame constructie
Naast de pomphydrauliek werd ook de constructie van de pomp zelf onder handen genomen. De versies met grotere motorvermogens werden 75 mm korter waardoor de pomp niet alleen compacter is, maar ook de as een stuk stijver werd wat dan weer de levensduur van de mechanische asafdichting ten goede komt.

Omdat praktijktesten de duurzaamheid van een enkelvoudige asafdichting bevestigden, wordt de nieuwe generatie pompen niet meer voorzien van een oliebad rond de asafdichting.


Te zien op Pumps&Valves 2016 op stand B4035.

Meer informatie:
Packo Pumps België
Tel. +32 51 51 92 80
bart.vanbastelaere@packo.com
www.packopumps.comBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Leestip