Argon ontwikkelt gebruiksklare inspectiecel voor straalmotor pylons

Argon is door Airbus geselecteerd om een gebruiksklare geautomatiseerde inspectiecel voor straalmotor pylons van de A330 & A380-modellen te realiseren in de Franse Saint-Eloi Satellite site.

Trefwoorden: #Airbus, #Argon, #inspectiecel, #straalmotor pylons

Lees verder

Techniek

( Foto: Argon )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe inspectiecel is een aanvulling op de bestaande cel in Saint-Eloi, die reeds functioneert met geautomatiseerde inspectiecycli door Argon ontwikkeld.

Daarnaast worden ook metrologie oplossingen geïntegreerd die metingen gebaseerde assemblage van de pylons mogelijk maken.

De gebruiksklare geautomatiseerde inspectiecel voor straalmotor pylons is een project waarvoor de volledige verantwoordelijkheid op het vlak van ontwikkeling, installatie, service, onderhoud en garantie aan Argon werd toevertrouwd.

De kern van de nieuwe inspectiecel is een CMM met dubbele horizontale arm van Hexagon. Het tactiele inspectiesysteem zal automatisch en gelijktijdig beide zijden van een pylon meten, waardoor het proces wordt versneld.

De gebruiksklare inspectiecel wordt gebruikt om de straalmotor pylons van de A330- en A380-modellen te meten en fungeert als back-up voor de pylons van het type A350.

Geert Creemers, CEO Argon: "We zijn trots de meting van pylons te kunnen integreren in het productieproces bij Airbus, waardoor de inspectie net zo eenvoudig wordt als het bedienen van een koffiemachine"

In de nieuwe inspectiecel kan elke operator de volledig geautomatiseerde inspectiecyclus starten zonder enige kennis van metrologie. De inspectie omvat de geautomatiseerde tactiele uitlijning van de pylons zonder tooling, waardoor de overheadkosten worden beperkt.

De operator kan tijdens de inspectie makkelijk volgen op een grafisch scherm, dat informatie geeft over de celstatus, het verloop van de inspectie en de resultaten. Voor elke gemeten pylon wordt een inspectierapport gegenereerd, afgedrukt en digitaal beschikbaar gemaakt voor Airbus.


Bij de foto:
Wanneer een nieuwe pylon in de cel is geplaatst, drukt de operator eenvoudig op de startknop om de geautomatiseerde inspectiecyclus te starten.