• 27/04/2016

Hydraulische remcilinders: milieuvriendelijk in het gebruik

Om de spuitunits van de landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te ontzien, maakt een Nederlandse constructeur gebruik van hydraulische remcilinders van ACE.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #Hydraulische remcilinder, #landbouw, #remcilinder, #spuitunit

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH en Wingssprayer )

ENGINEERINGNET - Deze moderne machineonderdelen, getest door de Nederlandse Universiteit Wageningen, hebben in de agrarische sector mede voor een revolutie gezorgd.

Fijne mist boven de akkers en weilanden: decennialang overal ter wereld een vertrouwd beeld. Wie beter kijkt, zal zien dat door de wind, oneffen bodem of te heuvelachtige landschappen pesticiden niet altijd allemaal op de juiste plaats, namelijk de plant, belanden.

Bovendien heeft de complete industrietak te kampen met verschillende problemen. Ten eerste moeten er meer chemicaliën worden gebruikt dan eigenlijk noodzakelijk is, want niemand weet precies hoeveel er, afhankelijk van de windkracht en –richting, uiteindelijk op de planten terechtkomt.

Ten tweede kan dit leiden tot een over- of onderdosering van de aanplant. Ten derde kost het meer dan eigenlijk nodig, ten vierde is de opbrengst lager dan mogelijk en ten vijfde is het aanzienlijk schadelijker voor het milieu. Hoe groot de schade is, weten we sinds de Nederlander Harrie Hoeben de zogeheten Wingssprayer ontwikkelde en deze samen met landbouwstudenten van de Universiteit Wageningen testte.

Het resultaat van de praktijktests: bij een optimale bestrijding van ongedierte kan de belasting voor het milieu met circa 99 procent worden verlaagd. De landbouwers hebben maar liefst vier redenen om blij te zijn met de verbetering: want niet alleen het milieu, maar ook de medewerkers, de oogst en de portemonnee hadden te lijden onder de teveel gebruikte chemicaliën.

De immense efficiëntiestijging is eenvoudig te verklaren. De landbouwmachines zijn uitgerust met aandrijfkleppen die doen denken aan vleugels waarop de wingssprayers zijn bevestigd. De kleppen drukken de te besproeien planten een beetje naar beneden, waardoor de spuitunit profiteert van zowel de aerodynamische luchtstromen als van de wind, veroorzaakt door het rijdende voertuig, om optimaal te kunnen werken.

Want omdat de vleugels de spuitunits als een soort windscherm beschermen en bij hoog tempo bovendien als een spoiler fungeren, komen er tien keer fijnere druppels uit de spuitunits op de planten dan bij conventionele methodes. Dat betekent volgens Harrie Hoeben dat er met dezelfde hoeveelheid chemicaliën een tot tien keer grotere oppervlakte besproeid kan worden.

Zijn verklaring hiervoor: “Met ons systeem wordt een fijnere nevel versproeid, wat betekent dat het gewas door de fijnere waterparels tien keer beter wordt bereikt en de pesticiden optimaal aan de plant blijven hangen en het ongedierte kan verdrijven.

Onze tests hebben aangetoond dat boeren op deze manier gemiddeld een kwart aan bestrijdingsmiddelen besparen en daadwerkelijk tot 99 procent minder schade aan het milieu toebrengen.”

Het ideale remelement op maat
Deze waarden mogen als een echte revolutie worden beschouwd. Hydraulische remcilinders vormen daarbij een uitstekende partner voor de wingssprayers. Want zonder deze in veel industrietakken toegepaste machineonderdelen zijn de tere, grote vleugels gevoelig voor wind.

Afhankelijk van de uitvoering van de wingssprayers kunnen ze zelfs ook zonder dat er wind staat, gaan wiebelen of schade veroorzaken. Dit wilde het Nederlandse bedrijf, dat dezelfde naam draagt als het product, koste wat het kost vermijden.

Oprichter Harrie Hoeben nam daarom contact op met de Nederlandse tak van ACE. Ingenieur en technisch adviseur Han Titulaer liet zijn licht over het probleem schijnen. In tegenstelling tot de meeste vraagstukken waarmee de dempingsspecialisten van ACE te maken krijgen, werd in dit geval afgezien van een klassieke oplossing.

Dit omdat de te berekenen bewogen massa in dit specifieke geval in de vrije natuur en over akkers wordt vervoerd. Met twee variabelen als verschillende windkracht en – afhankelijk van het weer – een andere bodemgesteldheid, besloten de bedrijven om meteen met testseries te gaan werken om zo een optimaal resultaat te bereiken.

ACE voorzag de constructeur en zijn team van diverse instelbare hydraulische remcilinders en roterende remmen. Voor Harrie Hoeben bleken de hydraulische remcilinders het meest geschikt, omdat deze door een instelsegment aan de kolf ideaal aan de wingssprayer konden worden aangepast.

Hij stuurde het optimaal ingestelde testexemplaar terug naar ACE. Dit exemplaar, met de variabel instelbare smoorgaten, diende voor de technici uit Langenfeld als basis voor een op maat gemaakte remcilinder.

Aan de hand van het voorbeeld werd de optimale diameter voor de vaste smoring bepaald. Daarna startte de productie van de kleine serie hydraulische remcilinders van het type HB-15-25-AA-P-K49263 voor Harrie Hoeben.

Op deze manier zijn alle remcilinders uit de serie voorzien van een vaste instelling en vertonen altijd een optimaal remgedrag.

Remcilinders van ACE en wingssprayer voor elkaar gemaakt
Hydraulische remcilinders die qua uiterlijk lijken op industriële gasveren zijn ervoor bedoeld om heen- en weer bewegende massa´s te controleren. Bovendien kunnen ze de snelheid regelen en zorgen ze voor de gelijkloop in beide richtingen.

Dit komt doordat de onderhoudsvrije, kant-en-klare en gesloten systemen een constante voedingssnelheid produceren. Bij Wingssprayer, gevestigd in Maarheeze, is men zeer tevreden met de hierboven genoemde modellen. Ze zijn deel van een serie met een diameter van 12 tot 70 mm en slaglengtes van 10 tot 800 mm.

Als er niet, zoals in dit geval, wordt gekozen voor een oplossing op maat met vaste smoring kunnen de machine-elementen uit de HB-serie van ACE als twee- en eenzijdig werkende remmen worden gemonteerd.

Ze worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit en lange standtijden, produceren een constante voedingssnelheid en kunnen goed worden gejusteerd. Met het instelsegment aan de zuiger is het verstellen in de eindposities kinderspel.

Zoals gebruikelijk bij ACE is een groot assortiment aan onderdelen direct leverbaar. Dit past uitstekend bij het moduleconcept van de wingssprayer. Want hoewel ze als aparte spuitunits ontwikkeld zijn, kunnen alle drie varianten van de vleugelconstructie op alle in de landbouw gebruikte merken spuitmachines worden aangebracht.

In dit geval werd de remcilinder in de versie met tweezijdig af te leggen slag geleverd. De cilinder met een diameter van 15,6 mm en een slaglengte van 25 mm kan een maximale indrukkracht van 800 N produceren. Dit bleek zowel tijdens de tests vooraf als later in de praktijk ruim voldoende te zijn.

Voor grotere constructies of lastiger omstandigheden houdt ACE een groot aantal andere remcilinders met diverse indrukkrachten en slaglengtes op voorraad. De bandbreedte loopt uiteen van 20 N tot 50.000 N.

Bovendien zijn er speciale uitvoeringen, oliën en diverse toebehoren verkrijgbaar. Met nog drie andere productseries van remcilinders in het assortiment van ACE, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Zo is het niet verwonderlijk dat de doelstelling voor een betere efficiëntie van de spuitunits en een vermindering van schade aan het milieu met de wingssprayers moeiteloos is gehaald.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.