Lucie Dejardin uit Seraing wint 3M Fonds Science Challenge (+video)

Met hun detectiekastje MOTALE, dat automobilisten waarschuwt voor motoren, hebben leerlingen van het Athénée Royal Lucie Dejardin uit Seraing de 3M Fonds Science Challenge 2016 gewonnen.

Trefwoorden: #3M Fonds Science Challenge, #STEM, #STEM-opleidingen

Lees verder

Opleiding

( Foto: 3M Fonds )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens de jury is hun werkend prototype een praktische toepassing om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Minister van onderwijs Hilde Crevits reikte de prijzen uit. Zij hecht veel waarde aan de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs en daar levert de 3M Fonds Science Challenge een positieve bijdrage aan.

Ook stimuleert de wedstrijd het STEM-onderwijs, wat voor de maatschappij heel belangrijk is, aldus de minister.

De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap en techniek (STEM) en hen met de klas oplossingen te laten bedenken voor allerlei problemen in de wereld. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, onveiligheid, drugsgebruik of vervuild drinkwater.

Dit jaar meldden zich ruim 100 scholen aan voor de challenge. Zij reageerden erg enthousiast omdat de wedstrijd STEM tastbaar maakt voor leerlingen. Zij moesten een video maken van hun STEM-project, waarop klasgenoten, vrienden en familie maar ook een professionele jury konden stemmen.

Criteria daarbij waren innovatie, relevantie, uitwerking en presentatie. Uiteindelijk koos de jury vijf finalisten uit die hun idee op 26 april in Diegem kwamen pitchen voor publiek en jury.

De leerlingen uit klas 5 en 6 Algemene Wetenschappen van Athénée Royal Lucie Dejardin uit Seraing wonnen met hun motor-detectiekastje een cheque van 10.000 euro.

Leerling Nouria: "De meeste ongelukken tussen auto’s en motoren gebeuren doordat de motorrijder slecht zichtbaar is. Om het aantal ongelukken te verminderen ontwikkelden de leerlingen een detectiekastje dat bestuurders van auto’s waarschuwt als er motor in de buurt komt.

MOTALE (samenvoeging van motor en alert) geeft groen licht als er geen motor in de buurt is, oranje als de motor binnen zestig meter afstand is gekomen en rood licht als de motor binnen tien meter afstand is."

Als tweede eindigde het Collège Saint Michel uit Gosselies met de Cleverbag. Die intelligente boekentas voorkomt dat je ooit nog je schoolboeken vergeet. Dit leverde een cheque van 5.000 euro op.

De andere drie finalisten kregen elk een cheque van 2.500 euro uitgereikt.