Drie Vlaamse scholen zoeken leerlingen voor duaal leren

Leerlingen van de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken kunnen er vanaf volgend schooljaar kiezen voor duaal leren. Hierbij vindt een belangrijk deel van de lestijd plaats op de werkvloer

Trefwoorden: #duaal leren, #esscenscia, #Se-n-Se, #Secundair na Secundair, #STEM, #STEM-opleiding

Lees verder

Opleiding

( Foto: Monsanto )

ENGINEERINGNET.BE - Het proefproject start vanaf 1 september 2016 in Don Bosco Haacht, PITO Stabroek en Sint-Carolus Sint-Niklaas en loopt in samenwerking met een tiental chemiebedrijven en sectorfederatie essenscia vlaanderen.

De Vlaamse regering selecteerde de Se-n-Se-opleiding Chemische Procestechnieken als 1 van de 7 studierichtingen die vanaf 1 september 2016 starten met het proefproject duaal leren.

Se-n-Se staat voor Secundair na Secundair, het vroegere 7de jaar in het TSO. Chemische Procestechnieken is een theoretische en praktijkgerichte opleiding die leerlingen voorbereidt op het beroep van procesoperator in de chemiesector. Deze studierichting biedt heel wat kansen op de arbeidsmarkt en zag het aantal leerlingen de voorbije vijf jaar verdrievoudigden.

Vanaf volgend schooljaar kunnen leerlingen Chemische Procestechnieken kiezen of ze instappen in het bestaande klassieke of het nieuwe duale onderwijstraject. Beide opleidingen leiden tot een gelijkwaardig diploma, maar bij duaal leren ligt de klemtoon nog meer op leren op de werkvloer.

De leerlingen brengen ongeveer 15 weken van hun opleiding door in een chemiebedrijf en combineren dit met theoretische lessen op school. Op die manier kunnen ze de verworven kennis onmiddellijk toepassen in de praktijk binnen een hoogtechnologische en realistische werkomgeving. Daarvoor wordt samengewerkt met een tiental ondernemingen uit de chemiesector.

De scholen ontwikkelden het lesprogramma voor duaal leren in samenwerking met essenscia vlaanderen, BASF Antwerpen, Monsanto en het sectorale vormingsfonds Co-valent.


Leerlingen kunnen kennismaken met duaal leren tijdens de opendeurdagen:

  • Don Bosco Haacht, Stationsstraat 87-91 in Haacht, zaterdag 30 april van 10 tot 18u
  • Sint-Carolus Sint-Niklaas, Hospitaalstraat 2 in Sint-Niklaas, zaterdag 30 april, van 10 tot 18u
  • PITO Stabroek, Laageind 19 in Stabroek, zondag 22 mei van 10 tot 17u