Martens Group eerste Limburgse KMO met eigen windturbine

De nieuwe windturbine van Limburgse wegenbouwer Martens Group is zeker niet de eerste windturbine in Limburg, maar wel één van de weinigen die volledig door een KMO gedragen worden.

Trefwoorden: #bouwonderneming, #CO2-uitstoot, #Encon, #KMO, #Martens Group, #windmolen

Lees verder

Techniek

( Foto: Martens Group )

ENGINEERINGNET.BE - Martens Group kiest daarmee voor een duurzaamheidsvisie die wellicht tekenend voor de Limburgse en Vlaamse toekomst is.

Zeker sinds vorige week in de marge van het ontslag van Turtelboom de discussie rond de zinvolheid van biomassacentrales opnieuw oplaaide, lijken wind- en zonne-energie een zeer goede keuze voor de toekomst en het behalen van onze klimaatdoelstellingen.

Tot op heden voerde de overheid vooral een beleid tav de burger en de grote industrie. De vraag is of dit voldoende is om aan de klimaatdoelstellingen tegen 2020 te voldoen.

Het is al langer duidelijk dat ook de Vlaamse KMO’s in de toekomst meer en meer hun steentje zullen moeten bijdragen aan duurzaam energiebeleid. De Limburgse wegenbouwer wil deze nieuwe beleidsbeslissingen niet afwachten en investeerde op eigen houtje in een windturbine in Genk.

Door de specifieke ligging en het bijhorende windplan werd voor Martens Group, die samen met buurbedrijf H. Essers dit bouwtraject aanvatte, een specifiek type turbine geplaatst.

Energie-expert Encon stond in voor zowel de studie, vergunning als coördinatie van de werken. De windturbine zal jaarlijks ongeveer 4.602.000 kWh groene energie opwekken.

Dit komt overeen met het jaarverbruik van ongeveer 1.314 gezinnen. Deze turbine vermijdt dus een CO2-uitstoot van ongeveer 1.380 ton/jaar, oftewel de jaaropname CO2 van maar liefst 92 hectare bos.