5 redenen om mee te doen met de Vlaamse Energiecluster

De slimme energiesector groeit wereldwijd en Vlaamse bedrijven tonen de ambitie om een deel van deze koek op te eisen. Hoe? Welkom in het ambitieuze programma van de Vlaamse Energiecluster!

Trefwoorden: #Agoria, #Smart Energy Region, #Smart Grids Flanders, #Vlaamse Energiecluster, #VOKA

Lees verder

ee_art

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse energie-industrie en haar wetenschappelijke partners maken een statement. Het is hoog tijd dat Vlaanderen zich internationaal positioneert als een ‘Smart Energy Region’.

De slimme energiesector groeit wereldwijd en Vlaamse bedrijven willen een deel van deze koek opeisen. Hoe? Door te focussen op concrete marktdoorbraken, te werken aan innovatieve totaaloplossingen en zo de waardeketen te vervolledigen…

Op 26 mei ontdekt u op het lanceringsevenement bij Living Tomorrow alles over de Vlaamse Energiecluster (#vlec) en de verschillende engagementsniveaus die uw bedrijf hierin kan opnemen.

Inschrijven moet U zelf doen, maar wij presenteren alvast vijf goede redenen om erbij te zijn:

  1. U ziet commerciële opportuniteiten in de uitdagingen waarvoor het energiesysteem van de toekomst ons stelt. Innovatieve totaaloplossingen voor een flexibele, duurzame en kostenefficiënte energievoorziening hebben een enorm marktpotentieel, zowel Vlaams als internationaal. U hebt de ambitie om dat potentieel te valoriseren.
  2. U levert producten, diensten of systemen in het brede domein van de energie. U bent een IT-bedrijf of komt uit de bouwwereld. De Vlaamse Energiecluster mikt op een unieke systeemintegratie van verschillende innovatieve energiecomponenten en verenigt daartoe de energie-, bouw- en IT-sectoren.
  3. U bent nieuwsgierig naar de instrumenten, het flankerende beleid en het budget dat de Vlaamse Overheid voorziet. U bent enthousiast dat er wordt gewerkt aan de innovatie- en valorisatiecapaciteit van Vlaamse bedrijven over een periode van tien jaar.
  4. U hebt zin om samen te werken met andere bedrijven en zo een innovatieve waardeketen te vormen in een (of meerdere) van vijf ‘innovatorzones’, gericht op een van deze markten: (1) energie-efficiënte industrie; (2) duurzame wijken en steden; (3) energie in residentiële gebouwen.
  5. U drukt graag mee uw stempel op het boeiendste en meest ambitieuze energie-initiatief sinds lange tijd waarbij aandacht gaat naar opleiding, innovatie, valorisatie, internationalisatie, business modellen en regelluwe zones.

De Vlaamse Energiecluster wordt gedragen door negen industriële en wetenschappelijke sleutelorganisaties, met name Smart Grids Flanders, Agoria, Voka, Vlaamse Confederatie Bouw, Passiefhuis Platform, Living Tomorrow, EnergyVille, iMinds en UGent. De cluster stemt af met de kabinetten, VREG, VEA en VLAIO en zoekt een open dialoog en samenwerking met complementaire initiatieven.

De hoofdlijnen van de Vlaamse Energiecluster werden reeds afgetoetst met de betrokken Vlaamse Overheid en ook de eerste bedrijven uit de energie-, bouw- en ICT-sector engageerden zich. De fundamenten zijn er, maar U kunt nog mee richting geven op 26 mei.


(bron: Smart Grids Flanders)