UPS gaat levensreddend humanitair netwerk met drones opzetten

UPS Foundation werkt samen met Californische Zipline om te bekijken hoe drones vaccins en bloed in afgelegen gebieden kunnen bezorgen 'zonder een druppel benzine te gebruiken'.

Trefwoorden: #drone, #gavi, #humanitair, #medisch, #rwanda, #ups, #ups foundation, #vaccine alliance, #zipline

Lees verder

research

( Foto: UPS Foundation )

ENGINEERINGNET.BE - Het bezorgen van medicatie in verafgelegen gebieden blijft problematisch. Het tijdselement is essentieel, want in veel gevallen is er koeling nodig.

De UPS Foundation laat nu weten een privaat-publieke constructie te hebben opgezet met het Amerikaanse dronebedrijf Zipline en met Gavi (the Vaccine Alliance) om te bestuderen hoe drones vaccins sneller op de plaats van bestemming kunnen brengen.

Zipline werkt voornamelijk samen met overheden om een veilige toegang tot medische producten op de 'last mile' mogelijk te maken. Op lange termijn wil het jonge bedrijf een wereldwijd direct-bezorgsysteem bouwen waardoor medicijnen onmiddellijk bezorgd kunnen worden zonder ook maar een druppel benzine te gebruiken.

Er is al een eerste project, in Rwanda, waarvoor UPS 800.000 dollar te beschikking stelt. Het is de bedoeling dat de regering later dit jaar drones van Zipline begint te gebruiken, zodat er per dag zo’n 150 bezorgingen van in eerste instantie bloed naar 21 transfusiefaciliteiten in het westen van het land mogelijk zijn.

Het plan is om het initiatief in Rwanda nadien uit te breiden met vaccins, behandelingen voor HIV/AIDS, malaria, tuberculose en nog andere essentiële medicijnen.

De verwachting is dat het drone-bezorgingssysteem in Rwanda de komende drie jaar duizenden levens redt en dat het als voorbeeldmodel voor andere landen gaat dienen.


ACHTERGROND
Volgens het WHO1 heeft Afrika de hoogste moedersterfte door postnatale bloedingen in de wereld. Dit betekent dat toegang tot levensreddende bloedtransfusies van cruciaal belang is voor vrouwen in het continent.