VEA: ”Ons negatief advies voor BEE-centrale was niet contextgebonden”

Het Vlaams Energieagentschap reageert officieel op wat het 'in de media niet correct weergegeven informatie' noemt. "Wij spreken ons niet uit over de inhoud van het project".

Trefwoorden: #bee, #bee power, #biomassa, #biomassacentrale

Lees verder

Nieuws

( Foto: BEE )

ENGINEERINGNET.BE - Dat de biomassacentrale van BEE er niet komt, blijft voor controverse zorgen. CEO Michael Corten van Belgian Eco Energy (BEE) liet intussen al weten een schadeclaim tegen de Vlaamse overheid te overwegen.

BEE investeerde al fors in de voorbereidingen, sloot overeenkomsten met onder meer leveranciers zoals Veolia en General Electric, maar ziet op enkele meters van de eindstreep zijn project bij gebrek aan subsidies in rook opgaan. De roept zowel aan de zijde van BEE als van zijn projectpartners - niet meteen de kleinste - onvermijdelijk de nodige vragen op over de rechtszekerheid van investeren in Vlaanderen.

Michael Corten in De Standaard: "We hebben voor dit biomassaproject 28 verschillende procedures met succes doorlopen, om dan op het allerlaatste moment te struikelen, zonder kans op wederwoord. Dat laten we niet zomaar passeren."

VEA, het Vlaamse Energieagentschap dat een negatief advies verleende aan het project - waarna de Vlaamse regering besliste geen subsidies toe te kennen - reageert vandaag officieel: "Aangezien dit advies bedrijfsgevoelige informatie bevat, kan het niet publiek gemaakt worden, wat ertoe leidt dat de inhoud niet steeds correct weergegeven wordt."

"Er is geen sprake van dat het VEA zich bij deze beoordeling zou kunnen hebben laten leiden door de “context”, zoals in sommige krantenberichten wordt gesuggereerd."

Het Agentschap wast zijn handen in onschuld door erop te wijzen dat zijn advies 'geen inhoudelijke beoordeling van het project inhoudt': "Het negatief advies is uitsluitend gebaseerd op procedurele elementen. BEE/BPG moest tegen uiterlijk 20 februari 2016 een volledig projectdossier indienen. Het VEA stelde vast dat het voorgelegde dossier op dat vlak onvolkomen was, waardoor een negatief advies zich opdrong. Het VEA heeft dit procedurele advies grondig overwogen, in alle onafhankelijkheid."

"Op voorwaarde dat alle gegevens volledig en tijdig zijn aangeleverd, berekent het VEA de definitieve 'banding'-factor op basis van de definitieve gegevens van de installatie en dit conform de geldende regelgeving."

"Het VEA moest vaststellen dat deze expliciete voorwaarde niet vervuld was. Indien de minister van Energie niet akkoord gaat met het voorstel van het VEA, kan een andersluidende beslissing enkel door de Vlaamse Regering genomen worden."