Malware besmet computer met stuurprogramma in Duitse kerncentrale

Eind april werd bekend dat een Duitse kerncentrale van energieproducenten RWE en E.ON in Gundremmingen geïnfecteerd was door malware. Het zou niet om een gerichte aanval gaan.

Trefwoorden: #e.on, #Gundremmingen, #kerncentrale, #rwe

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De schadelijke software werd aangetroffen op één enkele computer waarop zich onder meer het sturingsprotocol voor het laad- en ontlaadsysteem van de brandstofelementen bevindt.

Het handlingsysteem zelf was op geen enkele wijze in direct contact met de pc in kwestie, meldt een expert in de Bayerische Rundfunk. Hij wijst erop dat alle technische systemen die in contact komen met de radioactieve elementen in de centrale uitsluitend analoog aangestuurd worden.

Het zou bovendien om een malwarevariant gaan die typisch pc's van particulieren besmet, wat doet vermoeden dat het niet om een gerichte aanval op de nucleaire installatie gaat. Mogelijk is de malware door een personeelslid via een USB-stick overgebracht.

"Zelfs met uitstekende antivirussoftware en een doorgedreven risicomanagement kan nooit helemaal uitgesloten worden dat schadelijke virussen zich verspreiden."


ACHTERGROND
De kerncentrale van Gundremmingen nabij Nurnberg is voor 75% eigendom van RWE en voor 25% van E.ON. Ze heeft een vermogen van 2 x 1344MW.