Vlaanderen opent nieuw FIT-kantoor in Litouwen

Op dinsdag 10 mei opende Vlaams minister-president Geert Bourgeois een nieuw kantoor van Flanders Investment & Trade (FIT) in het Litouwse Vilnius.

Trefwoorden: #Baltische Staten, #Estland, #export, #FIT, #Flanders Investment & Trade, #Letland, #Litouwen

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Ludo Segers )

ENGINEERINGNET.BE - De vertegenwoordiging zal in de hele Baltische regio opereren en naast Litouwen, ook Letland en Estland bestrijken. De strategische ligging van de regio is van doorslaggevend belang om net hier een post te openen.

Vlaanderen en Litouwen werken precies twintig jaar samen. Om dit jubileum te vieren brengt de minister-president momenteel een bezoek aan Litouwen, Letland en Estland, met telkens een goed gevuld politiek, academisch, economisch en cultureel programma.

In het zog van de minister-president volgt niet alleen een Vlaamse havendelegatie, maar tekenen tevens vertegenwoordigers uit de academische wereld, de IT- en de biotech-sector present.

In 2015 bedroeg de Vlaamse export naar de 3 Baltische staten 1,28 miljard euro. Litouwen is de belangrijkste markt (700 miljoen euro), gevolgd door Letland (335 miljoen euro) en Estland (245 miljoen euro).

In de periode 2005-2015 steeg de Vlaamse uitvoer naar Litouwen met 20%, naar Letland met157% en naar Estland met 58%. Chemische (22,9%) en farmaceutische (12,1%) producten vinden vooral hun weg naar Litouwen. Letland importeert machines (19,3%) en fruit (18,1%). En Estland voert voertuigen (18,1%) en machines (12,5%) in uit Vlaanderen.

Vlaanderen vertegenwoordigt 88% van de Belgische export naar Litouwen, 90% naar Letland en 83% naar Estland.


(bron: FIT)