Plannen voor nieuwe methanolfabriek in Rotterdamse haven

Initiatiefnemer van het project, de Rotterdamse projectontwikkelaar Heveskes Energy, is van plan om volgend jaar met de bouw van deze fabriek, genaamd Lowlands Methanol, te starten.

Trefwoorden: #Heveskes Energy, #Lowlands Methanol, #methanolfabriek, #Rotterdamse haven

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia - satellietfoto Rotterdamse Haven )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om een fabriek die jaarlijks 150.000 ton afvalhout en huishoudafval omzet naar methanol. De bouwkosten liggen op circa 70 miljoen euro.

Deze kosten zijn gedrukt door faciliteiten van naburige bedrijven te gebruiken en daarmee grondstoffen uit te wisselen. De methanolfabriek wordt gevestigd naast Kemira, ETT, OTE en wordt aangesloten op ondergrondse pijplijnen. De fabriek zal naar verwachting in 2018 draaien en werk bieden aan 25 tot 30 mensen.

Op dit moment importeert de Rotterdamse haven methanol nog, als grondstof voor de chemische industrie. Methanol is ook te gebruiken als brandstof voor auto's of schepen.

De eerste vergunningaanvragen lopen nog en gesprekken met investeerders zijn in een vergevorderd stadium. Onder meer Air Liquide en Clariant zijn bij het project betrokken.

Oorspronkelijk zou de fabriek in Delfzijl komen. Heveskes kreeg van de provincie Groningen echter geen subsidie voor de bouw van het leidingstelsel dat het geproduceerde synthesegas naar de omliggende bedrijven moest vervoeren.