KU Leuven onderzoekers stapje dichter bij genezing hiv-infectie

Onderzoekers van de KU Leuven stellen een nieuwe therapeutische aanpak voor waarbij hiv patiënten mogelijk hun medicatie (tijdelijk) zullen kunnen stopzetten.

Trefwoorden: #cellulair eiwit, #DNA, #eiwitten, #HIV, #KU Leuven, #LEDGF, #medicatie, #onderzoek, #remmers

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Hun onderzoeksresultaten werpen een heel nieuw licht op de zoektocht naar een genezing van hiv-infectie.

Professor Debyser: “We weten niet of deze aanpak zal leiden tot een definitieve genezing van HIV, maar zelfs een scenario waarbij de medicatie voor een tijdje kan worden stopgezet is een grote stap in de goede richting.”

De huidige antivirale remmers kunnen het hiv-virus onderdrukken maar niet volledig verwijderen uit het menselijk lichaam. Daarom moeten hiv-patiënten nu levenslang remmers innemen. Wereldwijd ontwikkelen hiv-onderzoekers nieuwe methodes om het virus volledig uit te schakelen.

Het hiv-virus gebruikt het cellulair eiwit LEDGF als het ware als een ‘enterhaak’ om zich op voorkeursplaatsen in ons erfelijk materiaal in te bouwen. Als het zich op deze voorkeursplaatsen kan inbouwen, kan het zich vermenigvuldigen en wordt de patiënt ziek.

In 2010 ontwikkelde de onderzoeksgroep van professor Zeger Debyser remmers, genaamd LEDGINs, die de ‘enterhaak’ blokkeren. Daardoor kan het virus zich niet inbouwen op voorkeursplaatsen in ons DNA, maar blijft het wel aanwezig in de cel.

De onderzoekers gingen nu na op welke plaats in ons DNA het hiv-virus dan wel terechtkomt als de enterhaak wordt geblokkeerd.

Doctorandus Lenard Vranckx ontdekte dat bij een behandeling met LEDGINs het hiv-virus niet blijft ‘ronddwalen’ in de celkern, maar zich vestigt op een plaats in ons DNA waar het zich niet kan vermenigvuldigen. Het virus komt dus terecht op een niet-productieve landingsplaats.

Vranckx: “We konden niet alleen aantonen dat het hiv-virus tijdens een behandeling met LEDGINs wordt geremd, maar dat ook na het stopzetten van de behandeling geen nieuw virus wordt aangemaakt.”

Debyser: “Deze ontdekking opent de deur voor nieuwe klinische studies met LEDGINs. We weten niet of deze aanpak zal leiden tot een definitieve genezing van hiv, maar zelfs een scenario waarbij de medicatie voor een tijdje kan worden stopgezet is een grote stap in de goede richting.”

Toch blijven de onderzoekers voorzichtig. Een mogelijke toepassing bij de mens zal dus zeker nog jaren op zich laten wachten. De onderzoekers weten nu in welke richting ze verder moeten zoeken. < (bron: KU Leuven)