Nederlandse primeur: Amsterdamse brandweer test robot

Er is een 2-jarige proef gestart met een onbemand systeem, om erachter te komen hoe, en überhaupt of, dit is in te zetten als ondersteuning bij het bestrijden van brand en andere incidenten.

Trefwoorden: #brancarddragers, #brandweer, #Brandweer Amsterdam-Amstelland, #camera's, #meetapparatuur, #SCARAB TX, #Tecdron, #ventilatoren, #water/schuimkanon

Lees verder

Techniek

( Foto: Tecdron )

ENGINEERINGNET.NL - Brandweer Amsterdam-Amstelland (BAA) heeft voor de proef de SCARAB TX van de firma Tecdron uit Frankrijk aangeschaft. Deze robot is op afstand bestuurbaar en kan worden uitgerust met divers materieel zoals een water/schuimkanon, ventilatoren, camera's, meetapparatuur en brancarddragers.

De afdeling Brandweerkunde van BAA onderzoekt de komende tijd de mogelijkheden van de SCARAB. Maar de robot zal ook zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor ondersteuning bij echte incidenten. Met name de vele tunnels, industrie en haven behoren tot de inzetmogelijkheden in en rondom Amsterdam.

BAA is het eerste korps in Nederland dat experimenteert met een dergelijk systeem. Met de SCARAB hoopt BAA een belangrijke bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van veilige incidentbestrijding.

De SCARAB is binnenkort te bezichtigen tijdens drie open dagen: in Aalsmeer (21 mei), Driemond (28 mei) en op Pier Afrika (4 juni).