Bram Schermers wint Amsterdam Science & Innovation Award 2016

Bram Schermers, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek, is met zijn inzending MaMaLoc de winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award 2016.

Trefwoorden: #Amsterdam Science & Innovation Award, #borstkanker, #borstkankerbehandeling, #Bram Schermers, #IXA, #MaMaLoc

Lees verder

research

( Foto: © Bas Aalbersberg )

ENGINEERINGNET.NL - Deze award is een jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten.

MaMaLoc is een techniek ter verbetering van de borstkankerbehandeling. Het vinden en nauwkeurig verwijderen van de tumor tijdens borstkankerchirurgie is een grote klinische uitdaging.

Een lokalisatietechniek is essentieel om de chirurg te helpen bij het wegsnijden van het juiste weefsel, maar de huidige technieken zijn onnauwkeurig of juist erg complex.

De nieuwe techniek biedt een nauwkeurige en eenvoudig te gebruiken magnetische marker die toegepast wordt in combinatie met een magnetische detectieplatform om de chirurg naar de tumor toe te begeleiden.

Door deze techniek wordt de cosmetische uitkomst van de operatie en daarmee de kwaliteit van leven sterk verbeterd voor vrouwen met borstkanker.

Bram Schermers ontving de prijs van 10.000 euro uit handen van juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. Hij overtuigde de jury door de passie waarmee hij zijn idee presenteerde, de geavanceerde technologie en dat het echt een verschil kan maken op het leven van mensen.

De technologie is ontwikkeld door technisch geneeskundige Bram Schermers als onderdeel van zijn promotie aan het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente.

De technologie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de borstradiologen en de borstchirurgen die uiteindelijk gebruik zullen maken van de technologie.

De stimuleringsprijs (beloond met 5.000 euro) ging naar Marte Otten, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam voor de feeling-thermometer, een online app voor het zichtbaar maken van onbewuste opvattingen.

De publieksprijs (beloond met 5.000 euro) is gewonnen door Hedy Folkersma van het Academisch Medisch Centrum voor HEAD (Hydrocephalus Early Advanced Diagnostics) een device om in een vroeg stadium een waterhoofd bij pasgeborenen te diagnosticeren.