Antwerpse werkzoekenden omgeschoold tot onderhoudstechnici

Eind januari kregen negen cursisten werkzoekenden uit het Antwerpse hun certificaat van onderhoudstechnicus uitgereikt. Ze volgden de afgelopen 9 maanden een opleidingstraject bij Anttec.

Trefwoorden: #Anntec, #omscholen, #onderhoudstechnici, #opleiding, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: Anttec )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Anttec, het Antwerps Technologiecentrum, organiseert opleidingen en workshops rond actuele en nieuwe technieken in de technologische sector.

Huidige en toekomstige werknemers van Antwerpse bedrijven zijn en blijven hierdoor inzetbaar in het domein van onderhoudstechniek en industriële automatisering. De opleiding tot onderhoudstechnicus werd vorig jaar met drie maanden verlengd, tot een intensieve training bestaande uit een mechanisch en een elektrisch onderhoudspakket.

Begin mei stelden meer dan honderd werkzoekenden zich kandidaat om de opleiding te volgen. Na een grondige screening in samenwerking met Talentenfabriek, werden negen kandidaat-cursisten geselecteerd.

Zij kregen eerst een basisopleiding bij VDAB en daarna een meer technische en praktijkgerichte vervolgopleiding bij Anttec. Tot slot kunnen ze tot een maand stage lopen in een bedrijf uit de metaal- of technologische industrie.

Oplossing voor knelpuntberoep
Kris Van Eeckhout, Account Manager bedrijven, onderwijs-arbeidsmarkt bij Anttec: «Het opleidingstraject van Anttec, VDAB en Talentenfabriek komt tegemoet aan de prangende vraag van bedrijven naar goed opgeleide onderhoudstechnici. Met meer dan 6.000 openstaande vacatures bij Vlaamse bedrijven in 2015, blijft de functie het grootste knelpuntberoep in onze sector.»

Omdat nog altijd te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding, is de uitstroom uit het onderwijs lang niet voldoende om alle vacatures in te vullen. Bovendien blijft de kloof tussen onderwijs en industrie groot.

Bij Anttec worden werkzoekenden met weinig technische voorkennis klaargestoomd tot bekwame onderhoudstechnici die meteen aan de slag kunnen in de industrie. Sinds de opstart van de opleiding vijf jaar geleden, zijn een vijftigtal onderhoudstechnici uitgestroomd.

Bijna allemaal hebben ze meteen na het afstuderen vast werk gevonden. De nieuwste lichting kon meteen aan de slag, onder meer bij Spie in Grobbendonk, Umicore in Hoboken, Laborex in Olen en TechniMasters in Merksem.


(BB)