Jungheinrich valt in prijzen met speciale stapelaar voor Duitse spoorwegen

Jungheinrich is opnieuw de grote winnaar van de prestigieuze International Forklift Of The Year awards. Vooral een ge-engineerde stapelaar voor de handling van treinwielen maakt indruk.

Trefwoorden: #Forklift Of The Year, #Fraunhofer, #heftruck, #ice, #jungheinrich, #spoorwegen, #stapelaar

Lees verder

Techniek

( Foto: Jungheinrich, stapelaar voor Duitse spoorwegen )

ENGINEERINGNET.BE - De titels voor de Hef- en Magazijntrucks van het Jaar worden toegekend door een internationale jury van 24 vakjournalisten. Bij hun beoordeling worden ze bijgestaan door experts van het Duitse Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik en het testteam van het Nederlandse Buro Andersom.

Jungheinrich viel in twee categorieën in de prijzen: hoogheffende magazijntrucks en speciale voertuigen. In de eerste categorie vergaarde een smalle gangentruck met een capaciteit van 1,6 ton de meeste stemmen. De truck in kwestie is een zogenaamde 'man-up' machine met meeheffende cabine.

In de categorie 'speciale voertuigen' - vanuit technisch oogpunt een veel interessanter gegeven - was dat het geval met de op maat gebouwde stapelaar voor het wisselen van wielen aan ICE-treinstellen die wordt gebruikt door de Duitse spoorwegen. De vakjury was onder de indruk van de precisie, ondanks het feit dat de basis van deze speciale truck uit standaardcomponenten bestaat: "Zo'n combinatie is technisch zeer complex en is in deze vorm bij intern transporttrucks nog nooit gerealiseerd. Zeer speciaal is ook de mogelijkheid om de truck vanuit twee tegenoverliggende posities te bedienen."

Ook de experts van het Fraunhofer Institut schatten het voordeel voor de gebruiker hoog in, omdat de stapelaar op individuele, complexe eisen en omstandigheden toegesneden is. Bijvoorbeeld de besturing op alle wielen maakt een uitstekende wendbaarheid van de truck mogelijk, zodat de bediener de 2,5 ton wegende ICE-wielen - ondanks de beperkte ruimte - veilig kan verplaatsen.