Vliegbasis Eindhoven tijdelijk dicht voor baanrenovatie

BAM Infra start met de renovatie van de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven om het asfalt te vernieuwen, waarbij de totale kosten liggen op 10,7 miljoen euro.

Trefwoorden: #antiskidlaag, #asfalt, #BAM Infra, #defensie, #militair, #Vliegbasis Eindhoven

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Defensie en Eindhoven Airport gebruiken de start- en landingsbaan intensief. Daardoor is het asfalt van de huidige baan na 12 jaar aan vervanging toe.

In totaal moet er 30.000 ton asfalt worden verwijderd door 200 werknemers van BAM Infra. Het bedrijf zet 130 asfaltauto’s in bij het aanbrengen van de nieuwe deklaag. Alles bij elkaar is de vernieuwing goed voor 2.500 transportbewegingen.

Tot donderdag 16 juni werkt het bedrijf 24 uur per dag aan de vernieuwing van de baan. Vliegverkeer is tot die datum niet mogelijk.

De voorbereidende werkzaamheden begonnen al eerder deze maand. Door 18 dagen lang 24 uur per dag door te werken, blijft de sluiting van het vliegveld beperkt. Dat geldt ook voor de hinder voor de bedrijven op en rond de luchthaven, luchtvaartmaatschappijen en reizigers.

Zoals altijd bij alle grondwerkzaamheden in de regio Eindhoven, wordt er rekening gehouden met de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem. Als die worden gevonden, maakt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ze onschadelijk.

Om aan de hoge kwaliteitseisen voor het nieuwe asfalt te kunnen voldoen, zet BAM Infra tegelijk 9 asfaltmachines in. Zo is het mogelijk in 1 stroom de 45 meter brede en 3 kilometer lange asfaltlaag zonder naden aan te brengen.

Op de asfaltdeklaag komt ook nog een zogenoemde antiskidlaag. Dat is een stroeve laag die veel water kan opnemen en zorgt voor optimale grip voor de vliegtuigen. Ook verlengt de speciale laag de levensduur van de baan.

Om de Nederlandse militairen in missiegebieden zoals Mali en het Midden-Oosten ook tijdens de baansluiting te bevoorraden, wijken de vliegtuigen van de luchtmacht uit naar Vliegbasis Gilze-Rijen (de 4 C-130 Hercules transportvliegtuigen en de Gulfstream) en Luxemburg Airport (de 2 KDC-10-transportvliegtuigen).

Tijdens de renovatie gebruiken de ondersteunende diensten deze periode voor training. Zo beoefenen de luchtverkeerleiders op de verkeertorensimulator in Nieuw-Milligen de communicatieprocedures met vliegtuigbemanningen. Deze training is nodig, omdat er zo’n 100 nieuwe aanwijsborden met andere intersectiebenamingen worden geplaatst.

Ook met de Veiligheidsregio Zuid-Oost Brabant worden calamiteitenoefeningen gedaan.