Proximus kiest voluit voor Vlaamse Energiecluster (VLEC)

Proximus kiest voor het hoogste engagements-niveau binnen VLEC. Evident - vindt marketing manager Smart Energy Erik Hendrix: “We moeten zelf de business modellen van morgen helpen bepalen!

Trefwoorden: #Proximus, #Smart Grids Flanders, #Vlaamse Energiecluster, #VLEC

Lees verder

Nieuws

( Foto: Smart Grids Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - Erik Hendrix: ‘Proximus is blij dat Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector zich verenigen in een cluster om zaken in beweging te brengen.

De energietransitie verloopt in België niet zo vlot als in onze buurlanden. Het is goed dat het bedrijfsleven het signaal zendt dat Vlaanderen moet versnellen als we economisch willen groeien.

Ik geloof dat Proximus binnen de cluster heel wat toegevoegde waarde kan hebben. De energiesector is bezig aan een transformatie – een beetje zoals de telecomsector tien jaar geleden.

Ons bedrijf maakte toen de omslag van technologie naar service, of van een productoriëntatie naar een focus op klantentevredenheid. Dat vergde een ware mentaliteitsverandering en onze ervaring daarmee willen we delen.

De meeste technologische oplossingen in de energiesector hebben nood aan doorgedreven communicatieplatformen. Dankzij het Internet of Things zullen miljoenen objecten gaan communiceren.

De schaalbaarheid is enorm. We verwachten dat er vele duizenden sensoren of controle modules zullen geplaatst worden voor de slimme controle van windmolens, huishoudtoestellen, verlichtingspalen, om microgrids aan te sturen of elektrische wagens op te laden.

Proximus heeft begin 2016 de magische grens overschreden van 1 miljoen geïnstalleerde sensoren in België. Sensorcommunicatie wordt naast mobiele communicatie het absolute speerpunt voor het komende decennium.

We moeten hierrond ook de juiste business modellen creëren, bijvoorbeeld door nieuwe data beschikbaar te maken aan nieuwe derde partijen. Dat vergt openheid en vertrouwen, terwijl de sector eerder conservatief is. Ook daarom is het goed om transparant te werken en krachten te bundelen binnen een cluster.

Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk hoe de vijf innovatorzones die de Vlaamse Energiecluster vooropstelt, zullen worden uitgebouwd. We nemen graag de uitdaging aan om mee te sturen en zien een rol voor Proximus in meerdere innovatiezones. Misschien wagen we een sprong in het duister?

Maar we geloven dat het de enige manier is om vooruit te komen. We moeten zelf iets ondernemen in Vlaanderen om te voorkomen dat buitenlandse spelers hier in de toekomst de business modellen zullen bepalen.’

Geïnteresseerde bedrijven kunnen nog tot 24 juni een Letter of Intent bezorgen om deel uit te maken van de Vlaamse Energiecluster (zie link onderaan).