Lagerwey ontwerpt ’s werelds eerste klimmende kraan (+video)

Windturbine ontwerper en producent Lagerwey uit Barneveld heeft als eerste ter wereld een zelf klimmende kraan ontwikkeld voor een snellere en goedkopere bouw van windturbines.

Trefwoorden: #klimmende kraan, #Lagerwey, #Windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Lagerwey )

ENGINEERINGNET.NL - De Lagerwey Kraan heeft geen grote kraanopstelplaats nodig en maakt het daardoor mogelijk om op voorheen onmogelijke locaties windturbines te bouwen, zoals bij dijken, bergruggen, bossen en op drassig terrein. Daarnaast kan de kraan hijsen met windsnelheden tot 15 m/s.

Het idee van de klimmende kraan komt uit de koker van Henk Lagerwey, oprichter van het bedrijf: “Windturbines worden steeds groter, zwaarder en hoger. De kranen die zulke hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur. Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt. Dat bracht mij op het idee de Lagerwey Kraan te ontwerpen die met de mast ‘meeklimt’ terwijl hij deze opbouwt."

Lagerwey vervoert deze kraan op 3 reguliere trailers en bouwt de kraan binnen een halve dag op. Ook heeft de kraan maar een kleine kraanopstelplaats nodig. Hierdoor zijn de kosten van de kraan aanzienlijk lager in vergelijking met de inzet van een traditionele kraan. Dezelfde kraan kan ook gebruikt worden voor eventueel onderhoud.

De installatiekosten van windturbines nemen toe omdat turbines op steeds uitdagender locaties worden gebouwd en er altijd, hoe klein het windpark ook is, een grote kraan nodig is. Vooral de mobilisatiekosten van een conventionele kraan en de kosten voor een kraanopstelplaats drukken zwaar op het budget bij de realisatie van kleinere windparken.

Voor een grote en zware conventionele kraan is al snel een lang recht terrein nodig van 200 meter lang en een aantal meters breed (zo’n 3.000 m²) De Lagerwey Kraan heeft maar 350 m² nodig.

Met het gebruik van de Lagerwey Kraan worden meer locaties toegankelijk voor de realisatie van windturbines. Op dit moment vallen locaties bijvoorbeeld af, omdat de ondergrond niet geschikt is voor belasting met grote en zware machines. Ook de toegangswegen kunnen ongeschikt zijn voor gebruik door grote machines.

De Lagerwey Kraan is relatief licht en belast de ondergrond niet. Hierdoor worden ‘moeilijk bereikbare’ locaties nu toch geschikt voor windenergie.

Het ontwerp van de kraan is afgerond. Lagerwey wil een eerste prototype van de kraan begin 2017 testen. De kraan past op dit moment alleen op de modulaire stalen masten die Lagerwey gebruikt voor het bouwen van de torens van een windturbine, zoals de L100-2.5MW turbine van Lagerwey en de nieuwe L136-4.0MW windturbine.

De modulaire mast bestaat uit stalen platen die op de bouwlocatie aan elkaar worden gemonteerd door middel van bouten in voorgefabriceerde uitsparingen. Langs dezelfde uitsparingen klimt de kraan omhoog.

Het door Lagerwey bedachte principe van een modulaire stalen mast drukt de kosten, omdat er geen speciaal transport nodig is en geen grote opslag van materialen. Daarnaast is de mast recyclebaar.