IDRONECT leidt naar eenvoudiger en veiliger droneverkeer

De iMinds start-up IDRONECT ontwikkelde een online platform dat het dronepiloten gemakkelijker maakt hun activiteiten te registreren, te volgen en te beheren.

Trefwoorden: #applicatie, #droneverkeer, #IDRONECT, #iMinds, #startup

Lees verder

Techniek

( Foto: iMinds )

ENGINEERINGNET.BE - De publicatie van het Koninklijk Besluit op dronegebruik betekende de start van een nieuw en lastig hoofdstuk voor de Belgische dronesector.

De strikte en complexe wetgeving blijkt immers uitdagend voor de meeste gebruikers, die maar moeilijk aan alle nodige vereisten kunnen voldoen om met hun drones te vliegen.

Daarom ontwikkelde iMinds start-up IDRONECT een online platform dat het dronepiloten gemakkelijker maakt hun activiteiten te registreren, te volgen, te beheren en de dronevluchten eenvoudiger en veiliger maakt. Hun innovatieve dienst leverde hen onlangs de Drone Hero Award op voor meest internationale bedrijf.

Met 20 jaar ervaring in de luchtvaart, ging Tom Verbruggen op zoek naar manieren om te innoveren op die markt, waar nog steeds erg verouderde methodes voor managementprocessen gebruikt werden. Samen met Chris De Rouck ontwikkelde hij veiligheidsmanagementsoftware die het risicoprofiel van vluchten identificeert op basis van gebruikersinput.

Het initiële plan was om een digitaal logboek te creëren dat dronegebruikers zou toelaten gedetailleerde verslagen van hun vluchten te maken, inclusief tijd, duur, plaats, afstand en identificatie van zowel de drone als de piloot.

Dat soort gegevens zijn essentieel voor dronegebruikers voor zowel zakelijke redenen als voor het onderhoud van hun drones. Bij het ontwikkelen van het product kwamen echter nog andere potentiële functies naar boven die het leven van dronepiloten veel gemakkelijker konden maken.

Het platform biedt een app die gebruikers toelaat alle officiële documenten te verzamelen die nodig zijn om met een drone te vliegen (zoals verzekering, medische certificaten of vliegbrevetten) en met dezelfde app vluchtverzoeken te versturen naar de betreffende instanties.

Vluchtrisicoanalyses worden automatisch uitgevoerd en piloten beschikken over informatie die piloten kan helpen om betere beslissingen te nemen rond hun vluchten, zoals kaarten van de regio en weersvoorspellingen.

Autoriteiten, steden en politie zullen hun tool ook kunnen gaan gebruiken. Het platform beschikt over een geïntegreerde functie die het relevante entiteiten mogelijk maakt om de vluchtverzoeken te bekijken en automatisch goed te keuren binnen de app.

Dit laat hen toe om alle vliegende drones binnen hun luchtruim te traceren en er zo voor te zorgen dat deze toestellen en vliegtuigen naast elkaar kunnen bestaan. Hierdoor worden alle betrokken partijen in de dronesector verbonden.

Toen het idee vorm begon te krijgen, vervoegden Roeland Pelgrims en Joris Noreillie het team, om er te focussen op de Marketing, Sales en Financiële aspecten. De eerste versie van de tool was klaar in december 2015.

De start-up werd geselecteerd om deel te nemen aan iMinds’ iStart Business Incubatieprogramma in 2016. Tom Verbruggen onderstreept de waarde van iMinds’ workshop als praktisch, relevant en volledig gefocust op de specifieke context van elke start-up.

De start-up is ook op zoek naar investeringen die hen kunnen toelaten de tool uit te breiden naar andere Europese markten. Het bedrijf voert al gesprekken met stakeholders in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Duitsland.