GROW consortium gaat voor 7 eurocent/kWh in 2030

Een consortium van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen heeft onder de naam GROW een missie om de kosten van offshore wind verder naar beneden te brengen tot 0,07€/kWh.

Trefwoorden: #development & demonstration in Offshore Wind, #ECN, #GROW, #Growth through Research, #offshore windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - ECN is één van de oprichters van het consortium van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die onder de naam GROW ('Growth through Research, development & demonstration in Offshore Wind') heeft een missie om de kosten van offshore wind verder naar beneden te brengen tot zeven eurocent per kWh in 2030.

Naast ECN maken ook Delft Offshore Turbine, Deltares, ECN, Eneco, Lagerwey, LM Wind Power, Royal IHC, RWE, Seaway Heavy Lifting, Shell, Siemens, Sif Group, TenneT, TNO, TU Delft, Van Oord en Volker Stevin International deel uit van GROW.

GROW draagt bij aan de Nederlandse doelstellingen op het gebied van hernieuwbare en onafhankelijke energievoorziening. In de komende 5 jaar zullen innovaties naar de markt gebracht worden. Hiermee gaat het de Nederlandse offshore-windsector verder versterken, met een aanzienlijke toename in kennisintensieve werkgelegenheid tot gevolg.

Het consortium wil in de komende vijf jaar voor minimaal EUR 100 m aan onderzoek, ontwikkeling en demonstratie verrichten.

Hun missie luidt ‘twenty for seven’; het consortium omvat namelijk ongeveer 20 organisaties uit de Nederlandse offshore-windsector die gaan bijdragen aan een kostenniveau van zeven eurocent per kWh in 2030.

Tegen deze kosten kan offshore wind concurreren met andere hernieuwbare en fossiele energiebronnen, zonder dat daar subsidies voor nodig zijn.

GROW werkt aan technische innovaties die de kosten van offshore wind verder terugdringen en die bijdragen aan de betrouwbaarheid en stabiliteit van het gehele energiesysteem.

Het consortium gaat bovendien de symbiose met andere sectoren op zee bevorderen (olie & gas, visserij, scheepvaart en toerisme) en de milieueffecten van offshore wind onderzoeken en verder beperken.

De eerste projecten van GROW beginnen naar verwachting in het najaar van 2016.