Nieuwe Vlaamse criteria voor biomassacentrales: bij strengste ter wereld

Vlaamse regering keurt wijziging van Energiebesluit van 2010 goed. Wie met vaste biomassa gestookte centrales, zoals houtpellets, wil exploiteren zal voortaan herkomst ervan moeten bewijzen.

Trefwoorden: #bee, #bee power, #biomassa, #electrabel, #energie, #tommelein

Lees verder

Nieuws

( Foto: Geldof, biomassacentrale van Electrabel in Nijmegen )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse regering heeft de duurzaamheidscriteria voor de uitbating van met vaste biomassa gestookte energiecentrales aangepast.

Het nieuwe wettelijke kader heeft alvast het voordeel van de duidelijkheid. "Bedrijven die een kolencentrale willen omvormen tot biomassacentrale of een nieuwe centrale willen opstarten op basis van houtpellets, zullen moeten aantonen dat de biomassa die ze gebruiken aan de nieuwe duurzaamheidscriteria voldoet. Als dat niet zo is, komen ze niet in aanmerking voor ondersteuning", stelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

De nieuwe Vlaamse duurzaamheidscriteria houden rekening met diverse criteria.
- duurzaam bosbeheer: het hout mag niet van een bedreigde bossoort komen, het gebruik ervan mag geen beschermde dier- of plantsoorten bedreigen,…
- klimaat: uitstoot broeikasgassen onder controle houden, geen ecosystemen aantasten, bodemdegradatie vermijden,…
- koolstofschuld: CO2 die wordt uitgestoten bij de verbranding wordt geneutraliseerd wanneer de planten opnieuw groeien, de tijd die daartussen verloopt mag niet te hoog oplopen
- indirecte verandering van landgebruik: bijvoorbeeld landbouw heeft vaak zware impact op CO2-uitstoot, dus bos vervangen door landbouw is niet duurzaam.

"Met de criteria die we vandaag vastleggen is Vlaanderen een van de koplopers in Europa, naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Onze duurzaamheidscriteria behoren tot de meest ambitieuze ter wereld", aldus nog Tommelein.

Pogingen om duurzaamheidscriteria op Europees niveau vast te leggen zijn tot op heden mislukt. De Europese Unie riep de lidstaten daarom op om in overleg met elkaar zelf al een kader uit te werken. Europa telt biomassa mee als hernieuwbare productie voor het bereiken van zijn energiedoelstellingen.