Vlaamse chemie en farma hebben meer dan 500 openstaande vacatures

Uit de eerste ‘Jobbarometer’, een enquête die essenscia vlaanderen, heeft uitgevoerd bij meer dan honderd sectorbedrijven, blijkt dat er op dit moment 543 openstaande vacatures zijn.

Trefwoorden: #chemie, #enquête, #essenscia, #jobs, #life sciences, #pharma, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Drie kwart van de ondernemingen heeft vacatures, voornamelijk voor technische profielen in productie- en onderhoudsfuncties. Opvallend: voor meer dan de helft van de jobs is geen werkervaring vereist.

Vorige maand voerde essenscia vlaanderen voor de eerste keer een enquête uit naar het aantal openstaande vacatures in de Vlaamse chemie en farma. Daaruit blijkt dat de deelnemende bedrijven momenteel 543 jobs in de aanbieding hebben.

In totaal is de chemie en life sciences goed voor bijna 60.000 directe en zowat 100.000 indirecte jobs in Vlaanderen.

Van de openstaande vacatures situeert 41% zich op TSO-niveau, waarvan bijna de helft voor Se-n-Se-studierichtingen (Secundair na Secundair of het vroegere 7de jaar) zoals bijvoorbeeld Chemische Procestechnieken. Het gaat dan voornamelijk over vacatures voor de job van procesoperator.

Voor de overige 59% van de vacante jobs is een hogere opleidingsgraad vereist. Op het niveau van professionele bachelors zijn dit vooral functies in onderhoud (40%) en productie (35%) vanuit technische studiegebieden als Elektromechanica.

Op masterniveau zijn vooral de profielen van industrieel ingenieur en burgerlijk ingenieur erg in trek.

Van alle openstaande vacatures uit het onderzoek gaat het in de helft van de gevallen over zogenaamde vervangingsvacatures om de uitstroom van gepensioneerde werknemers op te vangen.

De andere helft van de vacatures is het gevolg van extra arbeidsplaatsen of nieuw gecreëerde functies.