Drones vliegen over proefvelden aardappel voor geven bemestingsadvies

Voor het project 'Op Naar Precisielandbouw 2.0’, met onder meer Wageningen UR en Agrifirm, vliegen vanaf half juni drones over aardappelvelden om te zien of bijmesten met stikstof nodig is.

Trefwoorden: #aardappelveld, #Agleader, #Agrifirm, #Airinov, #bemestingsadvies, #Claas, #CNH, #Drones, #Kamps de Wild, #Op Naar Precisielandbouw 2.0, #proefvelden aardappel, #TopCon, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL - Het onderzoek richt zich op betere advisering voor stikstof (N) bijmesten in consumptie- en zetmeel-aardappelen. Het primaire doel van het onderzoek is om de bestaande 'adviesregel' te verbeteren die eerder door Wageningen UR is ontwikkeld voor gebruik met de CropScan en Yara N-Sensor.

Deze 'adviesregel' is een computerprogramma dat op basis van actuele waarnemingen en eerder vastgelegde data een advies berekent. In het nieuwe onderzoek zal deze geschikt worden gemaakt voor gebruik met meer sensoren. Tweede doel van het onderzoek is om voor eind 2016 een Agrifirm N-bijmest-App op te leveren in Akkerweb.

Bij het onderzoek wordt gemeten met multispectrale camera’s van drones (onder andere eBee) en een drietal nearby sensoren. In 2016 zijn op drie locaties, Valthermond, Lelystad en Wijnandsrade, stikstoftrappenproeven aangelegd, waarin de groei van het gewas met de verschillende sensoren wordt gevolgd. Tegelijkertijd worden regelmatig tussenoogsten verricht.

Door de resultaten van deze proeven te combineren met de gegevens van voorgaande jaren, kan de bestaande adviesregel worden verbeterd en geschikt gemaakt voor gebruik met verschillende sensoren.

Partijen als CNH (TopCon), Kamps de Wild (Claas), Agleader en Airinov krijgen met deze proeven de mogelijkheid hun sensorsystemen geschikt te maken voor deze toepassing.