Nieuwe stappenmotor in AZ-serie van Oriental Motor

De AZ-serie van Oriental Motor, in België vertegenwoordigd door Rotero in Mechelen, is uitgebreid met een nieuwe stappenmotor. Voor een optimale aansturing zijn er twee drivers beschikbaar.

Trefwoorden: #absoluut encoder, #encoder, #Oriental Motor, #rotero, #stappenmotor

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Kenmerkend is de toegepaste mechanische absoluut encoder díe géén batterij nodig heeft en toch in staat is om met een hoge nauwkeurigheid de absolute positie vast te stellen en de motor eenvoudig terug te laten keren naar de uitgangspositie (home). De stappenmotor is te combineren met een tweetal drivers die bijdragen aan een hoge betrouwbaarheid en energiezuinige werking.

De nieuwe stappenmotor uit de AZ-serie van Oriental Motor is in de standaard uitvoering beschikbaar in afmetingen van vierkant 20, 28, 42, 60 en 85 mm. Daarbij is hij leverbaar in combinatie met een tandwielkast, spelingvrije harmonic gear en/of elektromechanische rem in de uitvoeringen 42, 60 en 90 mm.

Nieuw ontwikkelde ABZO sensor
Een opvallend element in deze stappenmotor is de gepatenteerde ABZO sensor. Het gaat hier om een mechanische absoluut encoder die met een hoge nauwkeurigheid de absolute positie kan detecteren en in staat is de motor snel en eenvoudig in zijn beginstand (home position) te brengen. De absolute detectie van het aantal omwentelingen is - afhankelijk van de grootte - mogelijk van +/-450 tot +/-1800 rotaties (dus absoluut 900 tot 3600 omwentelingen).

Omdat voor de mechanische werking geen batterijen nodig zijn, draagt deze sensor bij aan een lagere onderhoudsbehoefte. Verder gaat om een absoluut encoder die geen externe sensoren nodig heeft. Dit leidt tot lagere productiekosten, minder bekabeling en bovendien een hogere betrouwbaarheid (wat er niet is, kan immers niet kapot gaan).

Verder voorkomt de absoluut encoder ingewikkelde en tijdrovende 'home' procedures wanneer het product lange tijd niet in gebruik is geweest; bijvoorbeeld door stilstand, transport over grote afstanden of als gevolg van een storing.

Drivers
Voor een optimale aansturing van de stappenmotor zijn twee drivers beschikbaar. De eerste uitvoering biedt een pulsinput die op de standaard PTO uitgang van een PLC is aan te sluiten.

De tweede variant beschikt over een ingebouwde controller en RS485 communicatie (Modbus RTU). De resolutie van de motor loopt tot 0,036° per omwenteling (dit komt overeen met 10.000 stappen per omwenteling). Tevens zijn er drivers beschikbaar op 230 VAC spanning waarmee ook hoge toerentallen (tot 6000 rpm) haalbaar zijn.

In het kader van een hoge betrouwbaarheid combineren de drivers de voordelen van open- en closed loop regelingen. Dit resulteert onder meer in een driver die bij een normale werking van de motor in open loop modus en synchroon met de pulscommando's draait.

Bij een plotselinge overbelasting schakelt hij over naar closed loop waarmee hij een positie correctie uitvoert. Wanneer de overbelasting blijft aanhouden, genereert hij een alarm signaal. Tot slot is het niet nodig de drivers te tunen bij een verandering van belasting als gevolg van aanpassingen aan het riem- of kettingmechanisme.

Meer informatie
Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10 - 2800 Mechelen
T: +32 (0)15 451 840 - F: +32 (0)15 451 841
info@rotero.be - www.rotero.comBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.