«Argon garandeert Airbus Net Equipment Effectiveness van + 90%»

«Het Belgische Argon werd door Airbus geselecteerd om een gebruiksklare geautomatiseerde inspectiecel voor de steunarmen van de straalmotoren van de A330 en A380-modellen te realiseren.»

Trefwoorden: #Airbus, #Argon, #Geert Creemers, #straalmotoren

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - CEO Geert Creemers van Argon Measuring Solutions lijkt goed op weg een succesverhaal te maken van zijn bedrijf en haalt referenties binnen op 'u' tegen te zeggen. Zoals Icos Vision Systems, Leuven Measurement Systems en Metris hem dat in hetzelfde marktsegment jaren geleden al voordeden.

Er valt veel te zeggen voor bedrijven die na enkele jaren hun vleugels internationaal willen uitslaan en zich nestelen onder de koepel van een groot concern. Maar het vervelende gevoel van de gemiste kans voor ons land blijft hangen. Multinationals bieden de zekerheid van financiering, hebben veel kennis in huis, en vooral, ze voegen het aanbod van hun nieuw verworven acquisitie simpelweg toe aan hun bestaande commerciële netwerk.

Voor veel technische ondernemers is de rekening snel gemaakt: liever een fiks overnamebedrag of een klein aandeel in een groot bedrijf, dan een groot belang in de eigen KMO die met ongelijke middelen moet blijven knokken voor wereldwijd marktaandeel.

De cases van de Belgische techbedrijven Icos Vision Systems, Metris en LMS International (Leuven Measurement Systems) zijn in dat opzicht exemplarisch: alledrie kozen ze na verloop van tijd - om uiteenlopende redenen - voor de verkoop van hun aandelen aan een multinationale groep.

De eerste aan het Amerikaanse KLA-Tencor, de tweede aan het Japanse Nikon Metrology en de derde aan het Duitse Siemens. Qua bedrijfstype zijn er duidelijke links met Argon: alledrie waren Belgische techbedrijven en situeerden zich - net als Argon - in het segment van de technische aanbieders van hooggespecialiseerde kennis, toegevoegde waarde dus, op het vlak van dimensionele meet- en inspectiesystemen.

Ook Argon van Geert Creemers (MSc Mechanical Engineering, UCL) lijkt goed op weg om zijn vleugels internationaal uit te slaan in de wereld van de metrologie, maar (voorlopig?) dan op eigen kracht.

Het in 2004 opgericht ingenieursbedrijf werkt over de grenzen samen met grote marktpartijen, waaronder Audi, waarmee het een project opzette om het koetswerk van geassenbleerde auto's te inspecteren op vervormingen, afwijkende naadverbindingen en oppervlaktefouten. Met een scancyclus van 90 seconden...

Tijdens een bezoek aan de Brusselse Audi-fabriek liet Dr.-Ing. Hubert Waltl, lid van het Audi-management, zich ontvallen «sterk onder de indruk» te zijn van met name de achterliggende software: «Dit is iets waar onze industrie op zit te wachten».

Dezelfde dag gaf het Vlaamse bedrijf nog een tweede demonstratie van een andere ontwikkeling die het implementeerde bij TI Automotive in Lokeren. In dit geval ging het om een gerobotiseerde scanner op basis van wit licht voor de automatische inspectie van brandstoftanks.

Airbus-project
Bij Airbus - overigens een bestaande afnemer van Argon - gaat het om het volledige traject van ontwerp tot en met het onderhoud van een tactiel 3D-inspectiesysteem dat automatisch én gelijktijdig de twee zijden van een draagarm voor de ophanging van de straalmotoren meet.

Airbus koos bewust voor een mechatronische constructie met twee horizontale armen (van Hexagon) in een klimaatgeregelde cel, want «als één arm uitvalt, wordt de andere gebruikt om de draagarmen te blijven meten».

In geval beide armen het laten afweten, is als tweede backup de mogelijkheid van manuele bediening voorzien. «Deze strategie met twee back-upsystemen zorgt ervoor dat de geplande inspectie in minder dan 24 uur kan worden hervat», claimt Argon.

Zo'n maximale bedrijfszekerheid is cruciaal, temeer daar de cel de enige inspectielocatie is binnen de productiefaciliteit. In de inspectiecel kan elke operator de volledig geautomatiseerde inspectiecyclus starten zonder enige kennis van metrologie.

CEO Geert Creemers zegt het zo: «Hierdoor wordt inspectie net zo eenvoudig wordt als het bedienen van een koffiemachine. Dit is mogelijk door middel van geïntegreerde en geautomatiseerde metingen.»

De inspectie werkt volledig zonder tooling, wat de overheadkosten uiteraard beperkt. De operator kan de inspectie makkelijk volgen op een grafisch scherm, dat informatie geeft over de celstatus, het verloop van de inspectie en de resultaten. Voor elke gemeten steunarm wordt een rapport gegenereerd, afgedrukt en digitaal beschikbaar gemaakt.

«Uitgedrukt in cijfers, betekent dit dat wij Airbus een netto benuttingsgraad van de uitrusting (Net Equipment Effectiveness, redactie) garanderen van meer dan 90%», claimt Creemers.


door Bert Belmans, hoofdredacteur Engineeringnet Magzine