Zonneplan Tommelein stap vooruit naar Vlaamse energievoorziening

De sectorverenigingen ODE en PV Vlaanderen verwelkomen het nieuwe Zonneplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. De sector is blij met deze plannen.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #groen stroom, #klimaatdoelstelling, #ODE Vlaanderen, #PV-Vlaanderen, #zon-delen, #zonne-energie, #zonnepanelen, #zonnepark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het potentieel in Vlaanderen om zonnestroom verder te laten groeien is groot: volgens de zonnekaart van Vito kunnen nog ongeveer 13 keer meer daken zonnepanelen krijgen dan er nu al liggen.

Er liggen nog veel daken niks te doen in de zon, terwijl stroomproductie via zonnepanelen een van de belangrijkste groene stroombronnen zal blijven in Vlaanderen. Vandaag wordt het jaarverbruik van 600.000 gezinnen geproduceerd met zonnepanelen. Dit is een kwart van het totaal aantal gezinnen.

Vooral particuliere daken zijn momenteel populair voor zonnepanelen, omdat ze daar rendabel zijn zonder subsidie. ODE verwelkomt verder de piste van het “zon-delen”, om collectieve investeringen in zonneprojecten te stimuleren.

Bram Claeys, algemeen directeur ODE: “Het idee om investeren in zonnepanelen op een ander gebouw makkelijker te maken is bijzonder interessant voor de burger zonder eigen zonnig dak. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld gemakkelijker samen investeren en genieten van de opbrengst van een PV installatie op het dak van de school van hun kinderen.”

Daarnaast vraagt de sector dringend extra inspanningen voor PV-installaties bij bedrijven, ook daar liggen nog heel wat ongebruikte goed geschikte daken. Nochtans lag de groei daar de laatste jaren stil. We verwelkomen de aandacht voor deze sector in het zonneplan.

Het is duidelijk dat een forse groei van zonne-energie nodig zal zijn voor de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Jo Neyens, secretaris van PV-Vlaanderen: “We verwelkomen de hogere ambities en positieve maatregelen voor zonnepanelen om de marktgroei terug op de rails te krijgen richting 2020.”

Als de zon te veel of te weinig schijnt, zullen in de nabije toekomst betaalbare batterijen geïnstalleerd moeten worden om bij te dragen aan het goede beheer van het elektriciteitsnet.