Leiden drones en zonnepanelen tot «abnormale burenhinder»?

U hebt op het dak van uw bedrijf zonnepanelen geïnstalleerd, maar door een hoge bomenrij op de eigendom van een omwonende krijgen uw panelen voldoende zon waardoor hun opbrengst vermindert.

Trefwoorden: #burenhinder, #drones, #juridisch advies, #Solange Tastenoye, #zonnepannelen

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Kan u uw nabuur verplichten zijn bomen te rooien of te snoeien? Ook hebt u al een paar keer ongewenst bezoek gekregen van een drone van deze buurman! Moet u dat wel tolereren?

We stellen inderdaad vast dat er geregeld problemen rijzen tussen buren en omwonenden met betrekking tot zonnepanelen. Het gaat hier om een vorm van 'abnormale burenhinder', waarvoor er in de praktijk slechts een paar wetsartikels van toepassing zijn.

Om deze 'abnormale burenhinder' te bewijzen, kan men in de eerste plaats gebruik maken van artikel 1382 van ons Burgerlijk Wetboek dat stelt dat 'elkeen die door zijn fout of handeling schade toebrengt, deze schade moet vergoeden'.

Dit is de zogenaamde 'foutaansprakelijkheid' waarvoor er aan drie voorwaarden moet worden voldaan. Zo moet er schade zijn; moet deze schade het gevolg zijn van een effectieve fout en moet er een oorzakelijk verband bestaan tussen deze schade en de fout. Met 'oorzakelijk verband' bedoelt men dat de schade niet zou ontstaan zijn zonder de fout.

Concreet houdt dit in dat u moet aantonen dat uw buurman een fout maakt (bv doordat de bomen op een onwettige afstand werden geplant). Daarnaast moet u uw schade kunnen bewijzen (de mindere opbrengst van uw zonnepanelen). Maar bovenal dient bewezen te worden dat er tussen de fout van de buurman en uw schade een oorzakelijk verband bestaat, d.w.z. dat uw schade het uitsluitend gevolg is van de door de buurman gemaakte fout.

Anderzijds hebben we ook artikel 544 van ons Burgerlijk Wetboek dat stelt dat eigendom het recht is om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen.

Op basis hiervan stellen rechters dat buren onderling schade kunnen ondervinden door de uitoefening van dit eigendomsrecht, zelfs indien er geen enkele fout werd begaan. In dit geval kan dat betekenen dat u schade ondervindt door een mindere opbrengst van uw zonnepanelen zonder dat uw buurman een fout maakt (dus zelfs indien de bomen correct geplant zijn!).

Een recent praktijkvoorbeeld
André heeft een aantal hoogstammige bomen op zijn eigendom staan. De firma Verstraten heeft haar bedrijf vlak naast André en heeft zonnepanelen gelegd op het dak van haar bedrijf.

De firma Verstraten meent dat er door deze hoogstammige bomen van André vaak een grote schaduw op haar zonnepanelen valt en deze laatste dan niet meer renderen. Beiden komen niet tot een akkoord en de firma Verstraten stapt naar de rechter. Deze laatste komt ter plaatse samen met een deskundige.

Na het plaatsbezoek meent de rechter dat er hier inderdaad op een bepaald moment van de dag een schaduw hangt over de zonnepalen omwille van de hoge bomen van André, waardoor het rendement van de zonnepanelen aangetast word.

Doch, de rechter stelt dat het loutere argument van het rendement van deze zonnepanelen, geen reden kan zijn om de bomen te snoeien of te rooien, vooral niet indien de bomen van André op een correcte afstand werden geplant!

Maar… anderzijds stelt de rechter dat aangezien bomen steeds blijven groeien, het toch aangewezen is om de overhellende takken van bepaalde bomen van André te snoeien! Van een rooiing of een volledig inkorten of snoeien is er hier dus geen sprake!

En wat met drones?
Ook hier stellen we vast dat bedrijven al eens geconfronteerd worden met een 'ongewenst' bezoek van een drone. Het gaat dan vaak om een moeilijke buur die met zijn drone (met camera!) een kijkje komt nemen op een bedrijf!

Er bereikten ons zelfs al verhalen van bedrijfsleiders waar de drone van de buurman binnenin het bedrijf rondvloog met een camera! In ieder geval kunnen we opmerken dat men niet zomaar met een drone de eigendom van iemand anders mag overvliegen.

Niet alleen moet er in veel gevallen rekening worden gehouden met de luchtvaartreglementering, maar er kan natuurlijk ook sprake zijn van 'abnormale burenhinder', zoals hierboven uiteengezet.

Zeer recent, namelijk op 15 april werd de wetgeving omtrent het gebruik van drones gepubliceerd in ons Belgisch Staatsblad. Het gaat om het Koninklijk besluit van 10 april 2016 met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim.

In een latere bijdrage komen wij op deze nieuwe regels terug.


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.