Industrieel productieproces goedkoper door nieuw computermodel

In zijn promotieonderzoek werkte Jos Havinga (Universiteit Twente) aan computermodellen die industriële productieprocessen aanzienlijk nauwkeuriger (en dus goedkoper) kunnen maken.

Trefwoorden: #computermodel, #ICT, #industriële productie, #Jos Havinga, #sensoren, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De modellen helpen om eerder in het metaalomvormproces afwijkingen op te sporen. Uit eerste simulatieproeven is gebleken dat hier relatief veel winst valt te halen.

Het gebruik van sensoren en ICT neemt snel toe in de industrie. De fabrieken worden ‘slimmer’ en bedrijfsprocessen zijn bijna volledig geautomatiseerd om producten met een constante kwaliteit te produceren.

Bij metaalomvormprocessen (het omvormen van plaatwerk naar een tussen- of eindproduct) is dat laatste lastig. Verschillende factoren in het proces zorgen ervoor dat producten nooit allemaal identiek zijn.

Een afwijking kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de wisselende eigenschappen van het gebruikte metaal, slijtage aan de onderdelen van de machine of de veranderende samenstelling van de smering.

Zo’n afwijking wordt over het algemeen relatief laat in het productieproces ontdekt. Een deel van de producten voldoet daardoor niet aan de eisen en moet worden nabewerkt.

Werktuigbouwkundige Jos Havinga van de Universiteit Twente heeft onderzocht hoe het productieproces in een eerder stadium gecorrigeerd zou kunnen worden. Zo kan worden voorkomen dat de machine producten blijft produceren die niet aan de normen voldoen.

Het nabewerken van de producten is daardoor niet nodig. Havinga heeft in een onderzoeksopstelling met een stansmachine tijdens het metaalomvormproces een grote hoeveelheid data verzameld.

Hij keek in hoeverre metingen van uitgeoefende krachten een afwijking aan de producten kunnen voorspellen. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat er een duidelijke correlatie is tussen de uitgeoefende kracht en de uiteindelijke afwijking van het product.

Havinga toonde aan dat met deze informatie de machine van de proefopstelling eerder in het proces kan worden bijgestuurd, waardoor 10 tot 20% nauwkeuriger geproduceerd kan worden.

Hij werkt nu binnen zijn vakgroep verder aan computermodellen voor het metaalomvormingsproces. Die moeten de industrie in staat stellen om op termijn efficiënter en goedkoper te produceren.


(bron en foto: Universiteit Twente)