Is uw bedrijf al ISO 55001 gecertificeerd?

In een vroegere column verwees ik naar onderzoek dat aantoonde dat tegen het jaar 2024 meer dan 40% van de industriële assets het einde van de verwachte levensduur zal bereiken.

Trefwoorden: #BEMAS, #certificatie, #ISO 55001, #maintenance, #Wim Vancauwenberghe

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Dit vertegenwoordigt miljarden euro’s aan vervangingsinvesteringen. Zoals u weet staat de industriële activiteit in Europa onder grote druk vanuit landen met lagere kosten voor arbeid, energie, …

Dit betekent dat we de komende tijd voor een spannende periode komen te staan. Wordt (het betrokken stuk van) de installatie gesloten? Wordt er geherinvesteerd in een nieuwe installatie? Of opteren we voor een life-time extension?

In veel gevallen vormt het verlengen van de levensduur door een gerichte maar beperkte vernieuwing, gecombineerd met een grondige onderhoudsbeurt, een interessante business case.

De risico’s zijn kleiner. Investeringen zijn een pak lager. De installatie wordt daardoor snel terug rendabel. In elk geval zet deze situatie eigenaars van industriële en infrastructurele assets ertoe aan om op een hoger niveau te gaan nadenken en plannen. Daarom speelt Asset Management de komende tijd een steeds belangrijker rol.

Asset Management
In de financiële dienstensector komt de term ‘Asset Management’ al jaren voor. Het gaat om een vermogensbeheer met een maximalisatie van het rendement als doel. Vandaag de dag wordt het begrip ook gebruikt voor het professionele beheer van de materiële en immateriële vaste activa.

Meestal gaat het om fysieke bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld infrastructuur, rollend mate-rieel en productie-installaties. Asset Management focust op het in balans houden van prestaties, kosten en risico’s tijdens de volledige levensduur.

Er worden betere beslissingen genomen door het samenwerken over de verschillende silo’s in een onderneming heen. Hierdoor kan men assets maximaal laten bijdragen tot de bedrijfsdoelstellingen. Begin 2014 werd de ISO 55000-reeks gelanceerd, waardoor asset management aan belang en populariteit wint.

Hoewel onderhoud een cruciale rol speelt in het beheer van assets komt de term ‘maintenance’ slechts enkele keren voor in de ISO 55000-reeks.

Onderhoudsverantwoordelijken die willen weten hoe ze hun onderhoudsprocessen kunnen inrichten in het kader van een globale asset management aanpak, kunnen daarvoor beter terecht bij de EN 16646 ‘guideline’ over Onderhoud in een kader van asset management. Deze Europese norm is geen ‘concurrent’ van de ISO 55000, maar eerder een aanvulling.

Voordelen van ISO55001
Met een ISO 55001-certificaat kunnen organisaties naar regelgevers, investeerders en klanten toe aantonen dat assets presteren naar verwachting, bijvoorbeeld op gebied van prestaties, capaciteit, beschikbaarheid en veiligheid.

Het certificaat garandeert ook dat de betrokken organisatie werkt aan het minimaliseren van de levenscycluskosten, en dat alle bedrijfsrisico’s die samenhangen met de exploitatie van de assets correct worden beheerd.

Aquafin, in Vlaanderen verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur voor waterzuivering, behaalde als eerste in ons land het ISO 55001-certificaat voor asset management. Het beschouwt het (terecht) als een belangrijk kwaliteitslabel voor het hele bedrijf.

Aquafin gebruikt het certificaat daarbij ook als een belangrijk argument om gemeentes te overtuigen om met hen samen te werken voor het onderhoud en beheer van rioleringsstelsels.

Ook in uw bedrijf?
In veel organisaties is er echter nog heel wat ruimte voor verbetering door suboptimalisering binnen de aparte afdelingen te vermijden. Het invoeren van Asset Management moet er dus voor zorgen dat alle afdelingen binnen de onderneming zich inzetten voor het optimaal benutten van de bedrijfsmiddelen.

Daarnaast garandeert het transparantie en correcte rapportage over de staat en de waarde van de belangrijke (fysieke) activa die worden beheerd door de onderneming. Asset Management en het ISO 55001 certificaat hebben dus een grote toegevoegde waarde.

Wat houdt u tegen om dit ook in uw bedrijf in te voeren?


door Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe directeur van BEMAS.

«Aquafin gebruikt het certificaat ook als een belangrijk argument om gemeentes te overtuigen om met hen samen te werken voor onderhoud»