Nuon gaat ook zonnepanelen plaatsen bij windpark Wieringermeer

Nuon heeft plannen om bij de windmolens van windpark Wieringermeer ook zonnepanelen te plaatsen. Het gaat dan om 30 MW aan zonnepanelen.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #groene energie, #Nuon, #Vattenfall, #windenergie, #windpark Wieringermeer, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Nuon )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat in dit geval over zo’n 120.000 panelen die bij elkaar energie kunnen leveren voor 10.000 huishoudens.

Via een pilot in het gebied zal bestudeerd worden wat mogelijk is om zonne-energie te combineren met windenergie. De gemeente Hollands Kroon heeft aangegeven hieraan mee te willen werken.

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, heeft in Engeland al ervaring met het plaatsen van zonnepanelen bij een windpark. Wind en zon gaan heel goed samen en vullen elkaar aan, omdat de zon vooral 's zomers schijnt en de winter in het algemeen een winderig seizoen is.

Zonne-energie is voor het energiebedrijf een belangrijk onderdeel bij het realiseren van haar duurzaamheidsambitie. Met de pilot in Wieringermeer wil men onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zonne-energie op een meest landschappelijk vriendelijke manier in te passen.

De panelen zullen neergezet worden bij de kraanopstelplaatsen die standaard bij elke windmolen zijn gecreëerd voor het opbouwen van een kraan in geval van onderhoud en beheer.

Zo’n plek wordt in praktijk minimaal benut. Het plan is om de panelen verplaatsbaar te maken zodat ze plaats kunnen maken voor de kranen als dat nodig is.

Samen met de omgevingsraad van windpark Wieringermeer zal gekeken worden naar de mogelijkheid om invulling te geven aan een participatieplan voor de omwonenden. Zodat ook de omwonenden mee kunnen profiteren van de opbrengsten uit het zonnepark.