Vooral in Brussel en Wallonië sterke daling van het aantal faillissementen

Uit de faillissementen-barometer van Graydon blijkt dat het aantal faillissementen in de eerste zes maanden van dit jaar met 12,6% gevoelig afgenomen is.

Trefwoorden: #conjunctuur, #faillissement, #Graydon, #jobs, #ontslagen, #werk

Lees verder

HR

( Foto: Graydon - Eric Van den Broele )

ENGINEERINGNET.BE - In de eerste helft van dit jaar gingen 5.259 bedrijven over de kop. We moeten al naar het eerste semester 2009 terug om een beter eerste semester te kennen. Opvallend is dat de sterke afname van het aantal faillissementen zich vooral in Wallonië en de Brusselse regio situeert.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De dalende tendens zet zich door binnen de drie regio’s. Echter: binnen het Vlaamse Gewest noteren we een daling van de faillissementscijfers met -3,3%, in Wallonië noteren we een daling met -23,63%. Binnen de jurisdictie van de Brusselse rechtbanken van koophandel noteren we ten opzichte van het eerste trimester 2015 zelfs een daling met -25,96%.”

Uitzondering op deze daling vormen de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Daar ziet Graydon een lichte stijging van het aantal faillissementen. Hierbij valt op dat er in West-Vlaanderen heel wat meer horecazaken over de kop gingen (een stijging van ruim 60%: van 78 in 2015 naar 125 in 2016).

De faillissementsdaling zet zich over het eerste semester 2016 door in zo goed als alle sectoren. Zo noteert Graydon ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar belangrijke dalingen binnen de sector Bouw (-17,5%) en de Zakelijke dienstverlening (-25,5%). Ook binnen de Transportsector noteren we een daling met -15,83%.

Enkel binnen de Horeca noteren we zo goed als een status quo. Hierbij gaan steeds meer grotere zaken over de kop.

In de daling van het aantal faillissementen kan een direct verband met de voorzichtig opwaartse conjunctuurtrend afgeleid worden.

Ondanks een aantal faillissementen dat in juni zwaar doorweegt op de statistieken van mogelijk jobverlies door faillissementen (Truvo, Optima, VLM) constateert Graydon over het eerste semester 2016 nog steeds een daling van het aantal jobs dat op de tocht kwam te staan als gevolg van een faillissement.

In 2015 waren er dat nog 12.524, dit jaar 11.429 ( een daling van bijna 9%).