ABB’s YuMi-robot verslaat UR3 van Universal Robots

ABB's YuMi kaapt prestigieuze IERA Award van internationale robotfederatie IFR weg voor de neus van UR3 van Deense Universal Robots en mobiel robotplatform van Zweedse OpiFlex Automation.

Trefwoorden: #abb, #cobot, #collaboratieve robo, #engineeringnet, #OpiFlex, #robot, #unisersal robots, #ur3, #yumi

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB, YuMi op Hannover Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Zoals we enkele maanden geleden al vermoedden, blijkt de YuMi collaboratieve robot van ABB een prijswinnaar te zijn. Onder de indruk van zijn functies, besteedden we er in het gedrukte Engineeringnet Magazine van mei 2016 een uitzonderlijk uitgebreid redactioneel artikel aan (zie leestip onderaan).

De internationale robotfederatie IFR blijkt alvast dezelfde mening toegedaan te zijn: de YuMi mag een schitterend stuk engineering genoemd worden, en draagt de potentie in zich om op termijn uit te groeien tot een heuse "game changer", stelden de verzamelde experts tijdens het 47ste International Symposium on Robotics in koor. Dat vond dit jaar plaats in München.

Om het met de woorden van de jury te zeggen: "YuMi overtuigt door drie essentiële elementen te combineren: een visiesysteem, veilige samenwerking met mensen en de mogelijkheid om de robot voor assemblage met kleine onderdelen te voeden. De tweearmige YuMi maakt gebruik van een aanrakingsgevoelige technologie die nieuwe, flexibele toepassingsgebieden opent voor assemblage op industriële schaal. Zijn armen bewegen op een mensachtige manier, inclusief een op veiligheid afgestemde gedragsfunctie (safety-oriented behaviour function) die een veilige samenwerking tussen mens en machine mogelijk maakt".

Volgens de aanwezige experts "biedt dit type robot zoveel nieuwe inzetmogelijkheden dat hij het begin van een nieuwe fase in industriële automatisering kan inluiden". Vrije vertaling: de collaboratieve robot zou het succes van de klassieke industrierobot in de jaren tachtig best wel eens kunnen herhalen door uit te groeien tot de volgende grote omzetmaker voor de robotconstructeurs. Vergelijk het met wat vandaag met de cloud, Industrie 4.0 en het IoT gebeurt, nieuwe concepten waarvan niemand al de economische repercussies kan inschatten, maar waarover vooral aan leverancierszijde de verwachtingen hooggespannen zijn.

YuMi haalde het overigens van twee andere genomineerden: de UR3 van Universal Robotics - ook een cobot - en een mobiel platform van OpiFlex Automation, uitgerust met een dockingsysteem dat compatibel is met de robotuitvoerignen van verschillende fabrikanten. Via het dockingplatform kunnen robots snel van plaats wisselen of de plaats ruimen, bijvoorbeeld manueel met behulp van een pallettruck of automatisch door montage op een AGV. Wat trouwens ook een mooie innovatie is.