Yacht: aantal vacatures in industrie in dalende lijn

Uit analyse van Yacht blijkt dat aantal vacatures in Nederlandse industrie het afgelopen kwartaal met 4% daalde ten opzichte van vorig jaar. Hoogopgeleide engineers zijn de uitzondering.

Trefwoorden: #randstad, #vacatures, #yacht

Lees verder

HR

( Foto: Yacht )

ENGINEERINGNET.NL - "De grote vraag is of de dalende lijn in de industrie aan blijft houden", stelt Yacht. "De industrie kent een grote afzetmarkt in het Verenigd Koninkrijk en de invloed van Brexit is nog onduidelijk."

Opvallend is dat de bedrijven in de industrie minder werven. De uitzondering op de heersende trend zijn de hoogopgeleide engineers, waarvoor het aantal vacatures in het eerste kwartaal steeg met 9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. De bouw en civiele sector laat een forse groei zien van 42%.

"Door het nog steeds afnemende aanbod in het aantal technici neemt de aanwezige spanning op de arbeidsmarkt nog verder toe. De vraag is, ondanks het sterk dalende aantal vacatures in de industrie, hoger dan het aanbod", stelt Yacht.

“De sterke groei in vraag in de bouw en civiele sector in combinatie met schaarste binnen engineering, maakt dat engineers kiezen voor de meest aantrekkelijke werkgever. De markt kantelt verder naar een aanbodsgestuurde markt. Engineers kiezen niet eenzijdig voor salaris, maar juist voor carrière en ontwikkelkansen”, aldus Ard Kistemaker, Directeur Engineering Yacht.

Een analyse op beroepsgroepen laat een aantal flinke groeiers zien: Projectmanagers, Civiele technici, Toezichthouders, Vergunningverleners & Handhavers en Stedenbouwkundigen & verkeersplanologen met respectievelijk, 65%, 49%, 60%, 100% en 78%.