Gelezen en goedgekeurd niet op contract, betwistbare handtekening

U sluit een belangrijk contract af voor het leveren van goederen geproduceerd door uw bedrijf, maar na een paar weken meent uw klant dat het afgesloten contract niet geldig is.

Trefwoorden: #betwisting, #contracten, #gelezen en goedgekeurd, #handtekening, #juridisch advies, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Uw klant meent dit omdat er geen melding gemaakt werd van de bewoordingen 'gelezen en goedgekeurd'. Betekent dit nu dat u als verkoper of leverancier steeds deze woorden op uw contract met een klant moet vermelden?
Wat zegt de wet hierover?

Een 'overeenkomst' is het samentreffen van de wil van twee of meerdere personen met het oog op het doen ontstaan, het wijzigen of het doen verdwijnen van verbintenissen. Het uitgangspunt is dat er een volledige contractuele vrijheid bestaat.

Men mag om het even wat overeenkomen, met wie men wil, waarover men wil en wanneer men wil. Voor zover er maar geen afbreuk wordt gedaan aan bepaalde wetten of reglementeringen.

Vier voorwaarden
Belangrijk bij het opstellen van een contract is dat dit geldig gebeurt, wat in de praktijk niet altijd het geval is. Nochtans bepalen de artikels 1109 en volgende van ons Burgerlijk Wetboek dat er aan vier voorwaarden moet worden voldaan.
In de eerste plaats moet er een toestemming zijn tussen de partijen.

Beide contracterende partijen moeten dus hun toestemming geven over al de bepalingen inzake het contract. De partijen die een contract afsluiten moeten handelingsbekwaam zijn.

Dit betekent dat normaal gezien alle personen handelingsbekwaam zijn, tenzij het bijvoorbeeld gaat om minderjarigen (zij worden onbekwaam geacht volgens onze wetgeving). Het contract heeft verder ook iets tot voorwerp. Dit houdt in dat partijen zich ertoe verbinden iets te geven, te doen of niet te doen.

Dit voorwerp moet iets zijn dat mogelijk is, effectief kan bestaan en dat bepaalbaar is. Iedere partij moet namelijk weten waartoe ze zich verbindt. Bovendien moet het voorwerp ook geoorloofd zijn; dit betekent dat het niet strijdig mag zijn met de openbare orde of de goede zeden!

Uit dit alles blijkt duidelijk dat partijen zelf onderling een contract kunnen afsluiten en dat zij niet verplicht zijn om een notaris of advocaat te raadplegen om een geldig contract af te sluiten.

Eens partijen onderling een akkoord hebben, maken zij best een schriftelijk contract op waaruit duidelijk kan blijken wat zij precies overeengekomen zijn. Eens dit contract gedagtekend en gehandtekend werd, is dit contract geldig en geldt het als een wet tussen de betrokken partijen.

Later kan de geplaatste handtekening onder vuur komen te liggen en meent diegene die ze plaatste dat ze toch niet geldig is omdat er niet 'gelezen en goedgekeurd' werd bij vermeld! Maar…normaal gezien houdt deze bewering geen steek en zal de klant er niet in slagen om op die manier onder zijn contract uit te komen!

Zijn er uitzonderingen?
Ja, die zijn er inderdaad! Een Koninklijk besluit van 9 juli 2000 betreffende de vermelding van de essentiële gegevens en de algemene verkoopsvoorwaarden op de bestelbon voor nieuwe autovoertuigen, voorziet inderdaad in een uitzondering.

Dit betekent dat er bij de aankoop van een nieuwe wagen (dit zijn de voertuigen die nog niet werden ingeschreven), wel verplicht melding moet gemaakt worden van de woorden 'gelezen en goedgekeurd'.

Het gaat hier om een bepaling in het artikel 3 van dit KB dat stelt dat op de voorzijde van de bestelbon de essentiële gegevens van de verkoopovereenkomst moeten worden vermeld. Hier gaat het dan onder andere over het feit dat de handtekening van de verkoper en de koper, voorafgegaan moeten worden door de met de hand voluit geschreven vermelding : 'gelezen en goedgekeurd'.

Een andere uitzondering vinden we ook nog terug in de Wet op het Consumentenkrediet (een wet van 12/6/1991). Artikel 14 van deze wet bepaalt dat de kredietovereenkomst wordt gesloten door de ondertekening van alle contracterende partijen. Bovendien moet bij een kredietopening de consument zijn handtekening laten voorafgaan door de vermelding van het kredietbedrag : 'Gelezen en goedgekeurd voor ... euro op krediet.'

Ons advies
Dat een klant op die manier vanonder zijn contract wil komen is dus niet mogelijk (behalve dus in bepaalde gevallen), maar pas toch ook op met voorwaarden op bijvoorbeeld de achterzijde van uw bestelbon!

Vermeldt hier best op de voorzijde dat de klant kennis heeft genomen van deze algemene voorwaarden, zodat u ingedekt bent indien hij hierover later moeilijk zou doen!


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.