Wageningen UR zoekt alternatief voor koper in teelt bio-aardappelen

De aardappelziekte, veroorzaakt door de oömyceet Phytophthora infestans, is wereldwijd de meest schadelijke ziekte in aardappelen. In de biologische teelt wordt dit vaak bestreden met koper.

Trefwoorden: #aardappelziekte, #bestrijdingsmiddelen, #biodiversiteit, #biologische teelt, #Phytophthora infestans, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Rasbak - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - In gangbare aardappelen wordt er per seizoen 10-15 maal gespoten met synthetische fungiciden om het gewas te beschermen. In de biologische teelt worden geen synthetische middelen toegepast. In de bio-aardappelen wordt in een aantal Europese landen koper als bestrijdingsmiddel tegen Phytophthora gespoten.

Omdat dit in Nederland niet is toegestaan, doet Wageningen UR onderzoek naar een alternatief pakket aan maatregelen zoals lage hoeveelheden koper, resistente rassen, biodiversiteit en groene middelen.

Steeds opnieuw blijkt Phytophthora infestans zich weer aan te passen aan resistente rassen. Het is daarom raadzaam om over meerdere maatregelen te beschikken. Incidenteel toepassen van middelen met een werking tegen Phytophthora zorgt er voor dat de resistentie van de rassen niet te snel doorbroken wordt.

Wageningen UR onderzoek heeft aangetoond dat een lage hoeveelheid koper een goed bestrijdend effect heeft op Phytophthora. Zo worden de negatieve aspecten van koper op het milieu sterk gereduceerd. Daarvoor is dan wel een reguliere toelating van koper als bestrijdingsmiddel voor gebruik in biologische aardappelen.

Voordeel is dat dan gebruik kan worden gemaakt van gespecialiseerde fungicide formuleringen waarvan veel minder koper nodig is dan bijvoorbeeld bij gebruik van koperhoudende bladmeststoffen.

De meeste aardappelen die in Nederland worden geteeld zijn gevoelig voor Phytophthora. Er zijn echter een flink aantal aardappelrassen, die minder gevoelig zijn voor deze ziekte. De acceptatie van deze rassen door consument en (super)markt is een punt van aandacht.

Een andere preventieve maatregel is biodiversiteit. Een teeltsysteem met meer biodiversiteit beperkt de aantasting van Phytophthora en verhoogt de aardappelopbrengst.

Ook in de gangbare landbouw wordt steeds meer gezocht naar middelen die bijvoorbeeld de weerstand van de plant tegen een ziekte verhogen. Deze weerstands-verhogende stoffen, die vaak gebaseerd zijn op natuurlijke stoffen, zoals bijvoorbeeld kaliumfosfiet, zouden in combinatie met resistente rassen ook in de biologische teelt van aardappelen bij kunnen dragen aan de beheersing van Phytophthora.

Een aantal van deze stoffen heeft in oriënterend onderzoek, uitgevoerd door Wageningen UR in Lelystad, enige werking laten zien.


(bron: Wageningen University)