Publieke consultatie over Elia’s pilootproject BidLadder - oproep

Beheerder van Belgische hoogspanningsnet Elia wil vanaf volgend jaar ook vrije biedingen op de balancing-markt mogelijk maken voor netgebruikers, aggregatoren en kleinere productie-eenheden.

Trefwoorden: #aggregator, #balancing, #BidLadder, #dipu, #elia, #energie, #ICH, #R3 DP, #R3 Productie

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - In geval van een resterend onevenwicht binnen de Belgische regelzone kan Elia vandaag via de balancing-markt een beroep doen op zowel gereserveerd (zoals de R3 Productie, R3 DP of ICH contracten) als niet-gereserveerd vermogen (de zogenoemde vrije biedingen).

Op dit ogenblik kunnen deze vrije biedingen enkel worden geleverd door resterende flexibiliteit op grote productie eenheden, de zogenoemde CIPU-eenheden. De nationale beheerder laat nu weten plannen te hebben om de vrije biedingen op de balancing-markt ook open te stellen voor netgebruikers, aggregatoren en kleinere productie-eenheden.

Om dit te realiseren zette Elia het piloot project BidLadder op. Dat heeft als doel om vanaf 30 juni 2017 een biedplatform ter beschikking te stellen van alle marktpartijen, eerst voor de levering van flexibiliteit in de balancing-markt via de leveringspunten van het Elia-net, en eventueel later via de leveringspunten die op het distributienet zijn aangesloten.

In een designnota beschrijft Elia dit pilootproject BidLadder, inclusief een concrete oplossing om het zogenoemde mechanisme van de Transfer of Energy te regelen.

Deze oplossing, die voortbouwt op de conclusies van de CREG over het Transfer of Energy mechanisme, maakt het mogelijk dat netgebruikers, via een zogenoemde Flexibility Service Provider, hun flexibiliteit eenvoudig kunnen vermarkten zonder hiervoor voorafgaande afspraken te moeten maken met hun leverancier of zonder dat ze hiervoor evenwichtsverantwoordelijke moeten worden op hun toegangs- of leveringspunt.

De designnota ligt nu voor ter publieke consultatie tot en met 8 september 2016. De finale versie van de nota zal samen met het verslag van de publieke consultatie bij de CREG worden ingediend.