Hans Vandenbroucke van Elia over toekomstige Bidladder-biedplatform

In dit interview vertelt Vandenbroucke over lancering van nieuwe biedplatform Bidladder van Elia. Dat zal in 2017 gelanceerd worden om meer flexibiliteit naar de demand side te brengen.

Trefwoorden: #aggregator, #bidladder, #demand response, #elia, #vraagbeheer, #vraagsturing

Lees verder

Techniek

( Foto: Hans Vandenbroucke )

ENGINEERINGNET.BE - Als verantwoordelijke van de dienst Belgian Market Model binnen Elia's departement Market Development werkt Hans Vandenbroucke onder meer rond de evoluties in de Belgische markt op vlak van vraagbeheer en decentrale flexibiliteit en rond de optimale integratie van hernieuwbare energie in het systeem. Hij volgt ook de ontwikkelingen binnen de rest van Europa.

Hans Vandenbroucke: "België was er vroeg bij wat betreft het faciliteren van de deelname van industriële verbruikers aan vraagbeheer. In 2012 ontwikkelden wij al producten om meer load in de markt te krijgen."

"In het begin ontwikkelden we specifieke producten, nu stuurt Europa ons in de richting van technologie-neutrale oplossingen en generieke of standaardproducten. De toekomstige Europese Network Codes zijn bepalend in de keuzes die ELIA vandaag maakt. In 2017 lanceren we een nieuw biedplatform voor flexibiliteit uit vraagbeheer. Daarmee komen we tegemoet aan de complexiteit van de energie-overdracht."

Vandenbroucke is één van de sprekers tijdens de Smart Grid School, die plaatsvindt van 18 tot -2 oktober in Brussel. Dat is een jaarlijkse 3-daagse spoedcursus die Smart Grids Flanders organiseert voor nieuwkomers in de slimme energiesector.

De editie van 2016 wordt de derde waarop Vandenbroucke zich engageert als spreker. Hij spreekt op de tweede dag (donderdag 19 oktober)."Ik engageer mij graag voor de SG School, omdat ik het nuttig vind om onze kennis te delen en te tonen waar de energiesector naartoe gaat. Het is fijn om voor een geïnteresseerd publiek te staan en inhoudelijk wat dieper te gaan. Tegelijk is het een kans om te tonen dat Elia meer doet dan hoogspanningslijnen beheren", aldus Vandenbroucke.

"Wij zijn ook een marktfacilitator en bieden onder meer aan industriële verbruikers allerlei mogelijkheden om hun flexibiliteit te vermarkten. Heel wat marktpartijen kijken uit naar de lancering van onze bidladder ('biedplatform' - zie ook leestips onderaan) voor flexibiliteit afkomstig van vraagbeheer op leveringspunten van het Elia-net."

"Het platform zal klanten toelaten om hun beschikbare energie aan te bieden voor balanshandhaving via zogenaamde Flexibility Service Providers. Bij reserveproducten moet immers een beschikbaarheidsgarantie geleverd worden. Ons nieuwe platform is interessant omdat de klant nu via dagelijkse biedingen zijn bereidwilligheid tot het moduleren van zijn afname kan inprijzen en dit op kwartuurbasis."